IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсите в Западна Европа с трети пореден спад

Пазарите от ЦИЕ започнаха седмицата с ръстове, тъй като настроенията не бяха повлияни от разкритата в САЩ пирамида на Бърнард Мадоф

20:08 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Борсите в Западна Европа с трети пореден спад

Седмицата започна песимистично за водещите индекси от Западна Европа. Основният двигател на настроенията в началото на деня беше първоначалния оптимизъм, породен от спекулациите за спасяването на автомобилния сектор на САЩ и довел до силен ръст на борсовите индекси в Азия.

По-късно обаче позитивизмът беше изместен от съобщенията, че водещи европейски банки са претърпели значителни загуби от разкритата пирамида за 50 млрд. долара на американския инвеститор Бърнард Мадоф. В края на търговията на индексите натежаха и негативния старт на сесията в САЩ и новината за трети пореден спад на индустриалното производство в най-голямата икономика.

В резултат на всичко това регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 изгуби 0,4 на сто до 197,51 пункта днес, макар в средата на сесията да се движеше с понижение от 1,6 на сто. На 12 от общо 18-те пазара в Западна Европа бяха регистрирани спадове на основните индекси.

На борсата във Франкфурт немският водещ индекс DAX падна с 0,2 на сто до 4 655 пункта. Британският индекс FTSE 100 изгуби 0,1 на сто до 4 278 пункта, макар стерлингът да отбеляза ново рекордно дъно в историята си срещу еврото и новината за нов спад в цените на имотите на Острова.

Френският индекс CAC 40 се понижи с 0,9 на сто до 3 186 пункта, а в Швейцария SMI падна с 2 на сто до 5 527 пункта. Спадове бяха регистрирани още в Италия (0,6 на сто), Холандия (0,3 на сто), Швецияя (1,3 на сто) и т.н.

На обратния полюс застанаха повечето пазари в региона на Централна и Източна Европа. Те останаха незасегнати от негативните новини около пирамидата на Мадоф и успяха да напреднат. С най-силен ръст се отличи руският индекс RTS, който се повиши с 5,7 на сто до 689 пункта.

В Хърватска CROBEX напредна с 3,4 на сто, турският ISE 100 пък се повиши с 4,2 на сто. На борсата в Полша WIG добави 1,5 на сто, а в Чехия PX50 се вдигна с 1,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 23.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още