IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от хедж фондовете са заплашени от изчезване

Броят на хедж фондовете се е понижил с 18% от юни до ноември тази година

17:10 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Една трета от хедж фондовете са заплашени от изчезване

Близо една трета от хедж фондовете ще прекратят дейността си или ще бъдат погълнати, след като 1,5-трилионната индустрия е на път тази година да отчите най-лошото представяне в историята си, прогнозират от консултанската компания IGS Group, цитирани от Bloomberg.

„Броят на фалиралите хедж фондове ще се увеличи, а броят на тази, които прекратяват дейността си или се сливат вече започва да нараства. Очаква се около 30% „чистка““, коментира Джон Годън, изпълнителен директор на IGS Group.

През последното десетилетие броят на хедж фнодовете се утрои до рекордните 10 233 към края на юни тази година, по данни на базираната в чикаго компания Hedge Fund Research (HFR), публикувани от Bloomberg. Към края на ноември бройката пада с 18%, което е най-силният спад от 1990 г. насам (откакто се води подобна статистика).

Банките попечители на хедж фондовете, т.е. тези, които осигуряват заемни капитали и обслужват плащанията, вече са много по-взискателни към клиентите си и отказват на тези, за които съществуват съмнения по отношение на рентабилността, заявяват още от IGS. Сега е необходимо един хедж фонд да управлява поне 300 млн. долара, за да остане в бизнеса, докато преди година този „праг“ е било около 100 млн. долара.

Според Годън ще се наблюдава значително свиване и на броя на т. нар. „фондове за хедж фондове“ (funds of hedge funds). Това са инвестиционни схеми, предназначени за хедж фондове. „Към момента има средно по три такива фонда, обслужващи един хедж фонд, докато през 2001 г. това съотношение е било по един за всеки седем хедж фонда. А дори при 7 към 1 насищането на пазара беше прекалено голямо“, коментира Годън.

Хедж фондовете обикновено начисляват 2% такса за управление на активите, както и 20% от евентуалната печалба. „Фондовете за хедж фондове“ пък начисляват средно 1% такса управление и прибират 10% от печалбата. През последните години някои хедж фондове предлагаха и „промоции“, като не събираха такса за управление с надеждата, че делът от печалбата ще я компенсира в достатъчно голяма степен.

„Единственото нещо, което можеше да заплаши съществуването на този пазар, бе евентуално драстично влошаване на икономическата обстановка. И точно това се случи“, казва още Годън.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още