IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските банки изчисляват загубите си от пирамидата на Мадоф

Редица водещи финансови институции са имали експозиции в компанията на Мадоф, ефектът в Испания може да е по-силен от колапса на Lehman

11:51 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Европейските банки изчисляват загубите си от пирамидата на Мадоф

Европейски банки изчисляваха през уикенда щетите, нанесени им от разкритата в края на миналата седмица измама, в която е замесен финансистът Бърнард Мадоф, съобщи АФП.

Мадоф беше арестуван по обвинение, че е загубил 50 млрд. долара от пари на инвеститори в голяма финансова пирамида, която се е срутила заради кризата.

От най-голямата испанска банка – Santander, са заявили, че инвестиционният фонд на банката Optimal е имал експозиция в пирамидата на Мадоф от 2,33 млрд. евро (3,1 млрд. долара). Освен това Santander е инвестирала 17 млн. евро от собствените си фондове в продукти на финансиста.

От френската банка BNP Paribas са разкрили, че може да загубят до 350 млн. евро от пирамидата. Банката не е имала директни инвестиции в компанията на Мадоф, но „има рискови експозиции чрез търговското си подразделение и структурирани заеми“.

От Royal Bank of Scotland са заявили пред АФП, че банката има „известни експозиции“ в компанията на Мадоф, но са отказали да дадат подробности.

Според някои европейски издания британската HSBC и швейцарската Union Bancaire Privee вероятно също са пострадали, въпреки че нито една от двете финансови институции не е направила изявление по въпроса.

Според източници на Financial Times експозицията на HSBC е около един милиард долара.

От британския инвестиционен фонд Bramdean Alternatives, който също е признал, че е бил клиент на Мадоф, са критикували американската финансова регулаторна система. Според фонда обвиненията срещу финансиста повдигат „фундаментални въпроси“ относно дейността на щатските регулатори.

„Удивително е, че тази очевидна измама е продължила толкова дълго, вероятно десетилетия, докато инвеститорите доверчиво са продължавали да влагат все повече средства във фондовете на Мадоф“, се казва в изявление на Bramdean.

Bramdean Alternatives е инвестирал около 21 млн. паунда (31,2 млн. долара), или близо 9,5 на сто от портфолиото, в компанията на Мадоф.

Според женевското издание Le Temps швейцарските банкери са изправени пред загубата на до 5 млрд. долара.

Скандалът с пирамидата на Мадоф може да окаже в Испания по-голям ефект, отколкото колапса на щатската банка Lehman Brothers, в която испански инвеститори имаха експозиции на стойност между 1,3 и 2,6 млрд. евро.

Редица други финансови институции са обявили, че имат експозиции в компанията на Мадоф, сред тях са френската Natixis (450 млн. евро), италианската UniCredit (около 75 млн. евро), британската Man Group (360 млн. долара) и японската Nomura Holdings (27,5 млрд. йени, или 302 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още