IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тайван и Китай пуснаха редовни полети помежду си за първи път от 60 години

Отварянето на въздушното пространство и териториалните води ще съкрати времето за пътуване и превоз и разходите за правене на бизнес

10:34 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Тайван и Китай пуснаха редовни полети помежду си за първи път от 60 години

Тайван и Китай пуснаха директни всекидневни полети и превоз на товари по море за първи път от близо 60 години, съобщи ВВС.

Двете държави се отделиха през 1949 г. и оттогава действат ограничения в транспорта между тях. Миналия месец обаче при ключова визита на висш китайски представител в Тайван бе постигнато споразумение за облекчаването им.

Споразумението позволява седмично да бъдат осъществявани до 108 полета между двете страни спрямо 36 по-рано. Значително ще се увеличи и броят на дестинациите.

Въпреки че Китай и Тайван са разделени от едва 160 км водна площ, заради обтегнатите им отношения полетите и морският транспорт трябваше да заобикалят през трети страни или територии, обикновено Хонконг или Япония, за да достигнат дестинацията си.

Отварянето на въздушното пространство и териториалните води на Тайван и Китай не само ще съкрати времето за пътуване и превоз на товари, но и ще намали разходите за правене на бизнес между двете страни, които са основни търговски партньори и в момента изпитват затруднения от кризата.

Постигането на споразумението стана възможно, след като в Тайван беше избран нов президент – Ма Ин-джоу, който пое поста през май.

За разлика от предшественика си новият президент не пропагандира независимост за Тайван и предпочита да се фокусира върху подобряване на отношенията с Китай като начин за оживяване на отслабващата икономика на Тайван и създаване на дългосрочни мирни отношения с Китай.

Китай отказваше да преговаря с предишния президент на Тайван – Чън Шуей-биен, тъй като той подкрепяше независимостта на острова, който Китай от своя страна смята за своя територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още