IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпва в очакване на спасение за автомобилния сектор

Готовността на Америка да подкрепи автомобилните гиганти оказа подкрепа на котировките в началото на новата седмица

09:18 | 15.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпва в очакване на спасение за автомобилния сектор

Цената на петрола започна новата седмица с повишение, като основна роля за това играят две събития. Едното е свързано със спекулациите, че администрацията на американския президент Джордж Буш все пак ще прибегне до спасяване на автомобилния сектор в страната. Другото ключово събитие са очакванията, че ОПЕК ще предприеме най-агресивната редукция на предлагането на петрол за последното десетилетие.

Очакванията на пазарите са, че ключовата роля, която заемат автомобилните компании в американската икономика, ще накара Буш да прибегне до фонда за спасяване на банковата система в опитите си да възстанови функционирането на трите гиганта в страната – GM, Ford и Chrysler.

От друга страна котировките получават подкрепа и от прогнозите, че ОПЕК ще вземе решение да понижи доставките си със 7,3 на сто на предстоящата в сряда среща на представителите на организацията. Анализаторите търсят мотивите за тази стъпка в драстичния спад в цената на петрола от последните месеци, което значително затруднява големите износители на суровината.

Новата седмица започна с ръст на котировките от 2,31 на сто на борсата в Ню Йорк, като в часовете на електронна търговия цената на контрактите с доставка през януари достига 47,35 долара за барел.

В Лондон пък петролът от сорта Брент повишава цената си с 1,64 на сто и към момента се котира по 47,17 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още