IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

СТО се отказва от плановете за възобновяне на търговските преговори

Организацията се надяваше да възобнови преговорите през декември

17:34 | 12.12.08 г.
СТО се отказва от плановете за възобновяне на търговските преговори

Генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Паскал Лами се отказа от опитите да възобнови преговорите за световната търговия, съобщава BBC.

Според Лами липсва нужният консенсус между водещите икономики, за да бъде свикано продължаване на преговорите по повод на търговските споразумения.

Организацията стига до това решение след продължителни консултации със САЩ, Индия, Китай и Бразилия и Европейския съюз.

От СТО се надяваха, че ще могат да проведат среща през декември, на която да се опитат да възобновят кръга преговори Доха. Към такава стъпка призоваха и световните лидери на среща на Г-20 през ноември.

Не е ясно в каква степен администрацията на Обама ще подкрепи търговските преговори.

Предишният опит за възобновяване на преговорите през юли приключи с провал, когато богатите и бедните страни не успяха да постигнат споразумение за това как да премахнат субсидиите за селското стопанство и търговските бариери.

Кръгът Доха започва през 2001 г. и има за цел постигане на свободна световна търговия, което да е от полза за бедните страни. Диалогът се фокусира отчасти и върху бариерите в селското стопанство.

Бедните страни обаче демонстрират нежелание да отворят своите селскостопански и индустриални сектори за свободна търговия, а задълбочаващото се икономическо забавяне вероятно ще направи преговорите още по-трудни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още