IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските олигарси обедняват стремително

Най-големи загуби понасят бизнесмените във финансовата сфера и в строителството

15:06 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руските олигарси обедняват стремително

Финансовата криза засяга не само обикновените простосмъртни. Собствениците на бутици, салони за луксозни автомобили, бижутерски къщи и продавачите на златни швейцарски часовници губят клиенти. Продажбите на луксозни стоки спадат, а понижение в търсенето им с минимум една трета е неизбежно.

Глобалната икономическа криза е ударила и по портфейлите на руските богаташи, а някои от тях според Dni.ru могат смело да бъдат извадени от рейтингите на списание Forbеs. Най-големи загуби понасят бизнесмените във финансовата сфера и в строителството.

Mirax Group например понижи с 1/4 цените на своите недвижими имоти. Притежаваният от оглавяващия компанията Сергей Полонский делови комплекс „Федерация“, който разполага с елитни апартаменти, бутици, офиси и ресторанти, може да се окаже изцяло в залог на държавата. Неотдавна Полонский, който е и най-младият доларов милиардер в Русия, обеща да си изяде вратовръзката на Червения площад, ако след година и половина цените на апартаментите му не нараснат с 25%.

Не е лек животът и на бизнесмена Шалва Чигиринский, пише изданието. Той преустанови строителството на 612-метрова кула, наречена „Русия“, която трябваше да стане най-високата сграда в Европа. Вече замразената постройка Чигиринский продаде на петролната компания „Сибир енерджи“, в която той има голям пакет акции. Покрай „Русия“ „Сибир енерджи“ изкупи и останалите строителни активи на предприемача на стойност 340 млн. долара.

В края на ноември сложната икономическа ситуация застави собствениците на „Норилски никел“ Владимир Потанин и Олег Дерипаска да уредят корпоративния си конфликт и да прекратят взаимните си претенции. Вследствие на кризата компанията е загубила вече 3/4 от цената на акциите си, а на Дерипаска се е наложило да продаде много активи, за да компенсира загубите си от кризата.

Така за много от постоянните посетители на ски курортите перспективите да посрещнат Коледа и Нова година в Швейцария или Франция се превръщат в мираж. „Всички ние може да бъдем изключени вече от списъка на Forbes“, заключава банкерът Александър Лебедев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 26.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още