IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден брой облигационни емисии в Европа през декември

Скъпият финансов ресурс доведе до емитиране на емисии на стойност 32,4 млрд. евро

14:25 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден брой облигационни емисии в Европа през декември

Европейските компании са продали облигации на стойност 32,4 млрд. евро през декември, в резултат на което е поставен рекорд за този месец на годината. Причината към пренасочването към облигациите за набиране на приход е силното поскъпване на кредитния ресурс заради кризата.

През декември 2007 година в Европа са продадени облигации за 22,7 млрд. евро, а предишният рекорд е поставен през последния месец на 2006 година, когато са били отчетени продажби на стойност 31,8 млрд. евро, показват данни на Bloomberg.

Сред последните именити емитенти са втората по големина компания за безжична комуникация в САЩ Verizon Communications и Coca-Cola Hellenic Bottling. Двете компании са емитирали емисии в размер на съответно 2,4 млрд. долара (чрез пускане на облигации в евро и лири), и 500 млн. евро.

Продажбите на облигации се увеличават в момент, когато инвеститорското доверие пада до най-ниските си нива. Допълнителната доходност над тази от правителствените облигации, която изискват инвеститорите при покупката на корпоративни облигации, се е увеличила на 4,19 процентни пункта, става ясно от данни на Merrill Lynch.

Облигационни емисии са пуснали още немският автомобилен гигант Daimler AG, който от началото на месеца е набрал 1,6 млрд. евро, френската агенция за държавно гарантиране на заемите на банките Societe Financement de l’Economie Francaise, която е привлякла най-много от всички – 6 млрд. евро.

До емитиране на облигации са прибегнали и някои от големите банки в Европа. BNP Paribas SA, е привлякла 1,5 млрд. евро, а Credit Suisse Group AG са емитирали емисия за 850 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още