IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцария е в Шенген от днес

Паспортните проверки са отменени за всички пътници, влизащи в страната по сухоземните пътища, за самолетните пътници това ще важи от 29 март 2009

10:13 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцария е в Шенген от днес

Сухоземните граници на Швейцария от днес са отворени, след като страната се присъедини към Шенгенската зона, съобщи АФП.

Паспортните проверки са отменени за всички пътници, влизащи в страната по сухоземните пътища, а за самолетните пътници това ще важи от 29 март следващата година.

Така Шенгенското споразумение, подписано през 1985 г. в Люксембург, вече позволява свободното пътуване без паспорт между 25 страни. Швейцарците гласуваха положително за присъединяването към Шенген на референдум през 2005 г.

Сега вече Швейцария ще има достъп до електронната система на ЕС за информация за престъпници. „Преди Швейцария беше смятана за изолиран остров от престъпниците. Системата ще ни даде още едно средствo за сигурност и ще ни помогне да идентифицираме издирвани хора, откраднати превозни средства и хора, търсещи убежище“, заявява Ханс Арзетхаузер, говорител на граничните органи.

Присъединявайки се към Шенген, Берн приема и споразумението, според което страните членки на ЕС не трябва да допускат търсенето на убежище в повече от една от страните на блока едновременно.

През февруари в страната ще има и референдум за принципите на свободно движение, който може да усложни отменянето на паспортните проверки за самолетните пътници. През ноември ЕС предупреди Швейцария, че бъдещето й в Шенген може да бъде изложено на риск, ако швейцарците гласуват на референдума против прилагането на принципите на свободно движение спрямо най-новите страни членки на ЕС – България и Румъния.

Индикативната дата за присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство е 1 март 2011 г., заяви в началото на този месец зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още