IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нови резки маневри в цената на петрола, котировките силно надолу

След поскъпване с близо 10 на сто дойде масирана серия от разпродажби, която заличи половината от ралито

09:16 | 12.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нови резки маневри в цената на петрола, котировките силно надолу

Цената на петрола регистрира нова серия от резки движения, което за пореден път доказа, че в момента пазарите са изключително нестабилни и не са намерили подходящата посока. Определящи за случилото се на пазара през изминалото денонощие станаха новите слаби данни за САЩ, спекулациите около доставките на ОПЕК и провалът на спасителния план за американския автомобилен сектор.

По време на вчерашната търговия цената на петрола се изстреля с 10 на сто, отбелязвайки най-големия си дневен ръст от 4 ноември насам. Повод за това даде изказване на петролния министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими, който заяви, че страната му е обещала на останалите си партньори от ОПЕК да намали добива.

Това доведе до силни покупки, като инвеститорите пренебрегнаха поредния сигнал за слабост на американската икономика, който дойде след данните за първоначалната безработица. Те показаха, че броят на подадените молби за помощ при безработица е скочил до най-високото си ниво за последните 26 години.

Въпреки това обаче котировките приключиха търговската сесия при 47,98 долара за барел, което е повишение с 4,46 долара спрямо предходния ден. В Лондон пък Брентът с доставка през януари поскъпна дори още по-силно, повишавайки стойността си с 12 на сто (4,99 долара) до 47,39 долара за барел. Това е най-големият дневен ръст за петрола от този сорт за последните 10 години, съобщава Bloomberg.

След новината за отказа на американския Сенат да одобри спасителния план за автомобилната индустрия на САЩ обаче по време на електронната търговия след сесията котировките тръгнаха рязко надолу и заличиха повече от половината от спечеленото вчера. Само час след решението цената на черното злато потъна с около 2 долара.

По време на азиатската търговия контрактите с доставка през януари за американския лек суров петрол губят 4,8 на сто до 45,66 долара за барел. На електронната платформа на лондонската борса пък Брентът губи 4,2 на сто до 45,42 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 31.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още