IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай падна до най-ниското си ниво за последните две години

Индексът на потребителските цени отчита повишение от 2,4% на годишна база за ноември

11:34 | 11.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Китай падна до най-ниското си ниво за последните две години

Инфлацията в Китай се понижи до най-ниските си нива от близо две години насам през ноември, съобщава Bloomberg. Индексът на потребителските цени отчита повишение от 2,4% на годишна база за ноември, като консенсусните очаквания на анализаторите бяха за ръст от 3,3%.

За предходния месец октомври повишението бе с 4 на сто.

Цените на хранителните стоки в Китай през ноември са поскъпнали средно с 5,9% за година, а нехранителните – с едва 0,6 на сто, което е най-слабото им повишение за последните четири години.

Понижения в цените са отчетени при телекомуникационните услуги (с 19 на сто на годишна база), свинското месо (с 9,3%) и облеклата (с 2%).

Ниските инфлационни темпове могад да дадат възможност на Китайската централната банка да предприеме нови понижения на основния лихвен процент с цел да подкрепи растежа на четвъртата най-голяма икономика в света.

Днес Goldman Sachs понижи прогнозата си за икономическия растеж в Китай за следващата година от 7,5% на 6%. Рецесията в САЩ, Европа и Япония значително ограничава китайския износ за тези страни, а слабият пазар на недвижимите имоти се отразява негативно на инвестициите в строителния сектор.

Вчера китайското правителство предупреди за значителния негативен натиск върху икономиката на страната и заяви намарение да увеличи държавните разходи, да намали данъците и да подкрепи създаването на работни места и социалната стабилност.

Правителството вече обяви спасителен план от 4 трлн. юана (около 580 мрд. долара), а Централната банка понижи основния лихвен процент до 5,58% от 7,47%, като според експерти, монетарните ходове вероятно ще продължат и през 2009 г. По-рано този месец юанът регистрира най-силното си дневно понижение за последните три години на 1 декември.

Според анализатори на Morgan Stanley, цитирани от Bloomberg, през 2009 г. в Китай ще се наблюдава дефлация от 0,8%. От една страна това ще е добре за китайските производители, тъй като ще снижи разходите им за материали и енергия, но от друга може да се превърне в негативен фактор ако доведе до свиване на нормите на печалба и загуби на работни места.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още