IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОИСР: Рецесията ще е поне с едно тримесечие по-дълга от очакваното досега

Първоначалната прогноза на организацията е била възстановяването да започне през третото тримесечие на 2009 г.

11:45 | 11.12.08 г.
ОИСР: Рецесията ще е поне с едно тримесечие по-дълга от очакваното досега

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ще увеличи прогнозираната продължителност на рецесията с поне едно тримесечие, казва главният икономист на ОИСР Клаус Шмит-Хебел, цитиран от Guardian.

Организацията ще коригира прогнозата си от преди две седмици, когато посочи третото тримесечие на 2009 г. за начало на възстановяването от кризата в 30-те страни-членки на ОИСР.

ОИСР очаква нивото на безработицата да достигне своя връх през 2010-11 г. От организацията прогнозираха ръст от 8 млн. в броя на безработните до 42 млн. в страните-членки на организацията.

За по-дълга и по-дълбока рецесия в индустриализираните страни от прогнозираното досега, предупредиха и от Европейската комисия (ЕК).

Шмит-Хебел и генералният директор по икономически въпроси в Европейската комисия Марко Бути, единодушно заявяват, че очакваното възстановяване може да бъде отложено за по-късно през 2010 г.

По думите на Бути следващите прогнози на ЕК за икономиките от Европейския съюз и еврозоната ще бъдат публикувани през януари, месец по-рано от планираното и ще са значително по-мрачни от тези публикувани преди няколко седмици.

Бути освен това изрази съмнението си по отношение на твърдението на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че предложеният пакет от стимули на стойност 200 млрд. евро ще направи кризата „по-кратка и по-лека“.

„Въпреки безпрецедентния макроикономически тласък рисковете за 2010 г. са много сериозни и рискът икономиката да не се реактивизира тогава, е голям. Надявам се да бъда опроверган,“ казва Бути.

ЕК прогнозира в края на октомври, че еврозоната ще стагнира през 2009 г. като икономиката на ЕС ще расте със само 0,1%, но според Бути рисковете от по-продължителна рецесия са „очевидни и са налице“.

По думите на Шмит-Хебел един положителен ефект от кризата е поевтиняването на хранителните продукти и енергията.

Друг положителен аспект според него е вероятността централните банки, водени от Федералния резерв в САЩ, който се очаква да намали лихвения процент до 0,5% следващата седмица, да въведат облекчение в монетарната си политика. Въздействието от съкращаването на лихвите до почти нулеви стойности обаче може да отнеме по-дълго от обикновено.

Тъй като Китай отчита първи спад в износа за последните седем години Шмит-Хебел смята, че вероятността Китай и Индия да отбележат негативен ръст със забавянето на световната търговия е „малка“. „Това няма да е Голямата депресия,“ добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още