IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Губернаторът на Илинойс опитал да изтъргува сенаторското място на Обама

Род Благоевич е четвъртият арестуван по обвинение в корупция от последните седем губернатори на щата

17:23 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Губернаторът на Илинойс опитал да изтъргува сенаторското място на Обама

Губернаторът на Илинойс Род Благоевич последва стъпките на предшествениците си, като стана четвъртият арестуван от последните седем губернатори на щата, съобщи Bloomberg.

„Правителството на Илинойс не се интересува от политическа идеология или помагане на хората“, смята Кристофър Муни, преподавател на политология, като обвинява управлението на щата в типичната по-скоро за нашите ширини „шуробаджанащина“.

Губернаторът демократ е бил обвинен вчера в опит да изтъргува освободилото се сенаторско място на Барак Обама. Трима бивши губернатори са били осъдени за корупция.

Според обвинението Благоевич и началникът на кабинета му - Джон Харис, са заплашили, че няма да отпуснат федерална помощ на вече банкрутиралата компания Tribune във връзка с продажбата на стадиона й Wrigley Field.

Двамата са се опитали да принудят компанията да уволни членове на издателския борд на Chicago Tribune, които са критикували губернатора. Tribune Co. притежава Chicago Tribune и бейзболния отбор Chicago Cubs, който играе на стадиона Wrigley.

Чикаго е столицата на корупцията в САЩ, коментира друг политолог – Дик Симпсън.

Исторически политическата корупция в щата има представители и от двете основни партии. Демократът Ото Кернер, губернатор от 1961 до 1968 г., е бил осъден през 1973, след като мениджър на две писти за конни надбягвания е признал, че го е подкупил, докато е заемал поста. Дан Уолкър, също демократ и губернатор от 1973 до 1977 г., е осъден през 1987 г. и е излежал близо две години от седемгодишната си присъда за получаване на заеми.

Републиканецът Джордж Райън пък, заемал поста губернатор на щата от 1999 до 2003 г., е бил обвинен в приемане на подаръци и пътувания в замяна на политически услуги и е осъден на над шест години затвор през 2006 г.

Други длъжностни лица в щата също са получавали присъди за корупция.

Репутацията на региона беше под светлината на прожекторите по време на кандидат-президентските избори. Кандидатът на републиканците Джон Маккейн изтъкваше, че опонентът му Барак Обама е част от „корумпираната политическа машина на Чикаго”.

В замяна на сенаторското кресло сегашният губернатор се е опитал да получи различни постове за жена си, включително и в борд на директори на компания, според обвинението.

По време на мандата на Благоевич, който му е втори, в управлението на щата имаше скандали и недостиг в бюджета. Според анкета на Chicago Tribune, направена през октомври, едва 13 на сто одобряват действията му, което е най-ниският рейтинг, отчетен сред проучванията на вестника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още