ЕК обмисля мерки за намаляване цените на основните хранителни продукти, съобщиха от комисията. Мерките се основават на стимулиране на конкурентоспособността и прилагане на недеформирани цени за потребителите, което ще „запази покупателната способност на най-уязвимите граждани и ще допринесе за създаването на нови работни места“.
Цените на хранителните продукти са се понижили значително в сравнение с рекордните равнища, достигнати по-рано тази година, но причините за свръхвисоките цени на селскостопанските стоки в средносрочен план - като регулаторни ограничения, недостатъчна конкуренция и спекулация, не са премахнати и инфлацията при храните е около една трета от общата инфлация в периода между август 2007 г. и юли 2008 г., като е засегнала предимно домакинствата с ниски доходи, коментират от ЕК.
Затова от ЕК предлагат да се осигури съгласувано прилагане на конкуренцията на равнище на Общността и на национално равнище чрез Европейската мрежа за конкуренция и да се набележат практиките и ограниченията, които са с особено вредно въздействие.
Комисията предлага още да се разгледат потенциално ограничителните разпоредби на национално равнище и на равнище на Общността, които ограничават навлизането на пазара и, където е целесъобразно, да бъдат отстранени. Това ще се извърши в контекста на наблюдението на пазара на дребно и транспонирането на директивата за услугите.
Разпоредбите, които ограничават способността за ценова конкуренция, следва да се прегледат внимателно на национално равнище, препоръчва още ЕК. В тази връзка следва да се преразгледат забавените плащания от страна на търговците на дребно, както и разпоредбите относно работното време на магазините на национално равнище.
Предстои да се установи постоянно европейско наблюдение върху цените на храните, а на потребителите трябва да се предостави по-добра възможност да сравняват цените, подчертават от ЕК.