IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът скача с 5 на сто, златото също се устреми нагоре

В очакване на данните за петролните запаси в САЩ черното злато повишава цената си и заличава по-голямата част от вчерашния си спад

16:12 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът скача с 5 на сто, златото също се устреми нагоре

Цената на суровия петрол продължи да се повишава след ръста, отбелязан по време на днешната търговия в Азия. Котировките получават подкрепа от спекулациите, че ОПЕК ще понижи доставките си почти наполовина.

Пазарните настроения днес се определят от слуховете, че на следващото си заседание лидерите на ОПЕК, които осигуряват 40 на сто от петрола в света, ще понижат предлагането почти наполовина от 4,5 на 2,5 млн. барела дневно.

Към момента отражение дават и прогнозите за петролните запаси, данните за които трябва да бъдат публикувани по-късно. Очакванията са, че те ще отбележат ръст от над 2 млн. барела, но специалистите не изключват и изненади поради рязкото поевтиняване на бензина в САЩ, което може да е довело до повишено търсене.

Преди началото на днешната търговска сесия в Ню Йорк петролът поскъпва с 5,2 на сто до 44,24 долара за барел. На борсата в Лондон котировките също се повишават значително, като до момента брентът поскъпва с 4,7 на сто до 43,49 долара за барел.

Значителен ръст се наблюдава и при цената на златото. Благородният метал повишава стойността си за трети пореден ден, като днес ръстът възлиза на 2 на сто (15,20 долара). В резултат жълтият метал с доставка през февруари се търгува по 789,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още