IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК последва Обама с инвестиции в енергийни проекти и интернет

ЕК иска да се осигурят 5 млрд. евро за подобряване на сигурността на енергийните доставки и за увеличаване на достъпа до по-бърз интернет

15:43 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК последва Обама с инвестиции в енергийни проекти и интернет

Европейската комисия предложи преразглеждане на финансовата рамка на ЕС, за да се осигурят петте млрд. евро, необходими според плана за икономическо възстановяване за инвестиции в трансевропейски енергийни връзки и инфраструктура за широколентов интернет достъп, съобщиха от комисията.

Тези средства ще помогнат за подобряване на сигурността на енергийните доставки и за увеличаване на достъпа до по-бърз интернет в 27-те страни членки, се казва в съобщението.

Комисията предлага за целта да се използва част от бюджета на ЕС за селско стопанство 2008 и 2009 г., която да се прехвърли към бюджета за конкурентоспособност за 2009 и 2010 г. По този начин ще се използват средства, които иначе няма да бъдат похарчени, като в същото време се остава в рамките на бюджета на общността.

Предстои постигане на съгласие по споразумението със Съвета на Европа и Европейския парламент.

През ноември ЕК представи план за икономическо възстановяване на стойност 200 млрд. евро, включително 14,4 млрд. евро от бюджета на ЕС.

Комисията е анализирала сегашната финансова програма на ЕС, за да намери начин за финансиране на инфраструктурните проекти.

В края на миналата седмица новоизбраният президент на САЩ Барак Обама също обяви програма за безпрецедентни инвестиции в разпространението на високоскоростен интернет, националната инфраструктура, реновиране на сградите на училищата в цялата страна и др.

Вчера председателят на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозу направи изказване, с което призова европейските институции да си сътрудничат с встъпващия в длъжност през януари Обама в опитите за преодоляване на кредитната криза. Според европейския лидер плановете на ЕС и САЩ съвпадат в голяма степен и може да се търси поле за допълнително сближаване на позициите и съвместни действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още