IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Enel ще захранва корабите на италианско пристанище с „чиста” енергия

Компанията Enel е разработила бреговата електрическа мрежа за захранване на корабите

14:46 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Enel ще захранва корабите на италианско пристанище с „чиста” енергия

Италианската енергийна компания Enel заедно с корабостроителното дружество Fincantieri и пристанищните власти на италианското средиземноморско пристанище Чивитавекия са разработили проект, който ще позволи на корабите, посещаващи пристанището, да изключват генераторите на борда си и да използват електричество, произведено от възобновяеми енергийни източници, съобщиха от Enel България.

Проектът ще бъде осъществен на пилотен кей на круизния терминал на пристанище Чивитавекия. Инициативата е част от енергийния план на пристанището, който осигурява широко използване на фотоволтаични (слънчеви) и вятърни енергийни източници и въвеждането на модерни системи, спомагащи да се пести електричество.

Компанията Enel е разработила бреговата електрическа мрежа, която да е съвместима със специфичните изисквания за честота и волтаж на пътническите кораби.

Пристанище Чивитавекия се посещава от над 4000 съда годишно, като 1000 от тях са круизни кораби, които при пускане на котва абсорбират значително количество електричество (над 16 MW), произведено от изкопаеми горива.

У нас Enel е собственик на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” и има сключени споразумения за предпроектни проучвания за разработването на вятърни проекти с общините Гурково и Севлиево, а до края на годината се очаква да приключи придобиването на ветрогенератори с обща мощност от 39 MW край Шабла и Камен бряг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 10.12.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още