IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кризата в автомобилния сектор нанася тежък удар върху Франция

Остър спад на индустриалното производство през октомври

13:05 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата в автомобилния сектор нанася тежък удар върху Франция

Индустриалното производство на Франция регистрира драстичен спад през октомври, което дава нови доказателства на твърденията, че втората по големина икономика в еврозоната се е устремила към остра рецесия.

Производството във Франция се е свило с 2,7 на сто на месечна база, показват данните на националната статистика. За последните 12 месеца пък спадът е цели 7,2 на сто, което е най-голямото понижение от 1991 година наса, когато е започнало воденето на подобна статистика.

Предварителните прогнози бяха за далеч по-добри резултати. Анализаторите очакваха спадове от 0,3 на сто на месечна и 3,6 на сто на годишна база.

С най-голям принос за негативните данни е секторът на автомобилостроенето, чието производство се е срутило с над 14 на сто през октомври. Временните спирания на дейността на големите производители започнаха именно тогава, но се очаква работата да бъде прекъсната за далеч по-продължителни периоди през декември и януари.

Това поставя огромни предизвикателства пред френската икономика, тък като около 10 на сто от работната сила в страната е заета в автомобилния сектор.

Проблемната ситуация изправя Франция пред все по-голяма опасност от остра рецесия, макар данните за икономическия ръст през третото тримесечие да отхвърлиха покриването на дефиницията за техническа рецесия. Тогава беше отчетен икономически ръст от 0,14 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още