IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Статуквото в корпоративния свят в САЩ се запазва по отношение на жените

През 2008 почти няма промяна в дела на жените, включени в ръководството на големите компании

09:51 | 10.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Статуквото в корпоративния свят в САЩ се запазва по отношение на жените

През 2008 г. жените в САЩ не са осъществили значителен напредък по отношение на заемането на повече топ бизнес позиции, съобщи Ройтерс, позовавайки се на ново проучване.

Все пак се очаква жените да направят крачка напред през следващата година, заявява Илийн Ланг, президент и изпълнителен директор на Catalyst – неправителствена организация, която се занимава с възможностите за жените в бизнеса.

Броят на жените, които са в борда на директорите, изпълнителни директори или в топ списъка по заплати на списание Fortune, което проучва 500-те най-големи компании, остава в основата си непроменен.

Делът на компаниите с жени в борда на директорите тази година е 15,1 на сто спрямо 14,8 на сто през 2007 г. Делът на позициите на изпълнителни директори, заемани от жени, пък е 15,7 на сто през 2008 при 15,4 на сто през 2007 г. В топ списъка по заплати през 2008 г. делът на жените дори намалява до 6,2 на сто от 6,7 на сто през 2007 г.

Изследването на Fortune се базира на данни към 31 март 2008. Леката промяна в цифрите не се смята за статистически значима, допълват от Catalyst.

Все пак, предвид промените в политиката на САЩ, бъдещето на жените в бизнеса изглежда по-обещаващо, смята Ланг.

„Като цяло очакваме да видим промяна следващата година. Акционерите, хората, които взимат решения, обществеността – те търсят промяна“, коментира тя.

Според Ланг изборът на Барак Обама по отношение на кабинета му и други лидерски позиции, който включва жени, представители на малцинствата, бивши опоненти, вещае добро за жените в корпоративния свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още