IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Свиването на глобалното търсене може да доведе до спад на китайския износ

Китайският износ вероятно е отчел спад през ноември, прогнозира Фан Ганг, съветник в Китайската централна банка

12:08 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Свиването на глобалното търсене може да доведе до спад на китайския износ

Китайският износ вероятно е отчел спад през ноември а ръстът на индустриалното производство се е забавил до 5% на годишна база, прогнозира Фан Ганг, съветник в Китайската централна банка, цитиран от Bloomberg.

Според Ганг, данните за експорта и промишлеността, които трябва да бъдат публикувани в близките няколко дни, ще внесат допълнително напрежение на предстоящата среща на политическите лидери на страната, на която ще бъдат обсъдени мерки за стимулиране на икономиката, включително намаляване на данъците и евентуална подкрепа за капиталовите пазари.

Правителството вече обяви спасителен план от 4 трлн. юана (около 580 мрд. долара) и понижи основния лихвен процент в страната с най-силни темпове за последните 11 години. Глобалната финнасова криза понижи търсенето на потребителските стоки, като облекла, електроника и детски играчи, които заемат основен дял в износа на Китай. Евентуалното свиване на експорта на страната ще бъде първото за последните 7 години и значително ще повиши риска от рецесия в четвъртата най-голяма икономика в света. За третото тримесечие ръстът на БВП в Китай бе 9 на сто, което е най-слабото представяне за последните пет години.

Според анализатори, цитирани от Bloomberg, в момента китайските власти нямат кой знае колко силни инструменти за стимулиране на износа. По-важното е какво може да се направи за подкрепа на местното търсене.

През октомври износът на Китай отчете ръст от 19,2% на годишна база. Индустриалното произвоство регистрира ръс тот 8,2%, а очакванията на анализаторите за ноември са за повишение от 7,2 на сто. Това означава, че ако прогнозата на Ганг за едва 5% ръст в производството се сбъдне, резултатите ще бъдат в голяма степен разочароващи за инвеститорите.

Останалите икономики от региона също търпят негативите от свиването на глобалното търсене. Износът на Тайван и Южна Корея отчете най-силен спад за последния месец от 2001 г. насам. Продажбите на дребно в САЩ също отбелязаха рекордно понижение.

По-рано този месец от Китайската централна банка заявиха, че страната трябва да се подготви за „най-лошия сценарии“, тъй като свиването на производството води след себе си и проблема с нарастването на безработицата и увеличава риска от засилване на социалното недоволство.

Трудовите конфликти в Китай са се увеличили близо два пъти за десетте месеца от началото на годината, вследствие на затварянето на някои предприятия и оттеглянето на чуждестранните им собственици и техните капитали от страната.

Централната банка понижи основния лихвен процент до 5,58% от 7,47% през септември, като според експерти, монетарните ходове вероятно ще продължат и през 2009 г. лихвите може да паднат до 3,96 на сто.

Юанът регистрира най-силното си дневно понижение за последните три години на 1 декември, което засили подозренията, че страната може би ще допусне по-силна обезценка на местната валута в опит да защити износителите. Според прогноза на Morgan Stanley юанът ще се обезцени с 10% спрямо щатския долар в близките месеци.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още