IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на суровините се устремиха рязко нагоре

Плановете на Барак Обама продължават да диктуват настроенията на световните пазари

08:45 | 09.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цените на суровините се устремиха рязко нагоре

Суровините регистрираха силен ръст в цените си през първия ден от новата седмица, тъй като плановете на новоизбрания президент на САЩ Барак Обама продължават да са водещата сила на пазарните настроения. В резултат петролът, медта, царевицата и други ключови продукти повишиха значително стойността си.

Освен икономическия план на Обама върху пазарите влияят и спекулациите, че властите в Китай обмислят данъчни реформи за оказване на подкрепа на потреблението. В същото време в Австралия започнаха плащанията на 10,4 млрд. австралийски долара по грантовата програма на правителството за стимулиране на производството.

Силно позитивно върху настроенията на пазара въздействат и слуховете, че американският президент Джордж Буш и Конгресът са много близо до постигане на споразумение за спасяване на автомобилния сектор. Очакванията са, че на трите основни американски корпорации Ford, GM и Chrysler ще бъдат отпуснати 15 млрд. долара.

В рамките на вчерашната търговска сесия в Ню Йорк цената на петрола скочи със 7,1 на сто до 43,71 долара за барел. На електронната платформа на борсата януарските фючърси продължиха да повишават цената си и към момента барел петрол се търгува с 12 цента по-скъпо – по 43,83 долара за барел.

На борсата в Лондон петролът от сорта Брент подскочи с 9,3 на сто вчера, за да приключи търговската сесия при 43,42 долара за барел. Към момента котировките падат с 0,71 на сто до 43,11 долара за барел.

Вчера цената на медта с доставка през март скочи с 9,1 на сто до 1,498 долара за паунд в Ню Йорк, а тази сутрин се наблюдава повишение с още 1 на сто. Котировките на царевицата пък скочиха с 6,7 на сто до 20,75 цента за бушел. Като цяло първият ден от седмицата беше силен за суровините, като индексът Reuters/Jefferies CRB, в който попадат 19 основни продукта, напредна с 5,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още