IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Латвия сключи споразумение с МВФ и ЕС за финансова помощ

Страната е изправена през сериозни икономически проблеми след няколко години на рекордни за ЕС ръстове на БВП

18:12 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Латвия сключи споразумение с МВФ и ЕС за финансова помощ

Латвийското правителство съобщи в понеделник, че е сключило споразумение с група кредитори, сред които са Международният валутен фонд (МВФ) и Европейският съюз, за пакет от финансова помощ за страната, която е изправена пред тежка икономическа криза.

„Сключихме споразумение. Всички документи ще бъдат подписани утре“, заяви за АФП говорител на премиера Иварс Годманис, като отказа повече подробности.

Обявявайки в края на ноември намерението си да поиска международна финансова помощ, министерството на финансите на Латвия посочи сумата от близо три милиарда евро.

Според други източници, близки до правителството, вероятно става дума за 5 милиарда евро. За тях се преговаряло с няколко институции и държави, сред които Швеция, която е най-големият чуждестранен инвеститор в Латвия.

Латвия в момента е изправена през сериозни икономически проблеми след няколко години на рекордни за ЕС ръстове на брутния вътрешен продукт (БВП). За третото тримесечие на 2008 г. в страната бе отчетен рязък спад на икономиката от 4,2 на сто.

Според оценки на централна банка на Латвия БВП може да се понижи с между 3,5 и 3,9 на сто за 2009 г. при спад между 1,5 и 1,7 на сто за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още