IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лондон и Сеул вече не са сред най-скъпите градове за чужденци

Москва измести Осло като най-скъп град в Европа

17:48 | 08.12.08 г.
Лондон и Сеул вече не са сред най-скъпите градове за чужденци

Волатилните валутни курсове в резултат на глобалната финансова криза направиха така, че Лондон и Сеул вече не са сред 10-те най-скъпи градове за чужденци, а японските градове се върнаха в горната част на класацията в проучване, цитирано от Ройтерс.

Лондон вече се нарежда на 72-ро място в глобалната класация, а Сеул е на 90-то в резултат на рязкото поевтиняване на националните валути на Великобритания и Южна Корея през изминалата година.

Най-скъпото място за чужденци остава столицата на Ангола – Луанда. Това се дължи основно на факта, че определени продукти и марки, които обикновено се търсят от чужденците, не са налични на пазара там и съответно излизат много скъпо, сочи проучването на базираната в Лондон ECA International, която консултира компании в глобален мащаб относно международните им назначения.

Проучването включва кошница от 125 потребителски стоки и услуги, които чужденците най-често купуват в над 370 локации от цял свят.

Москва измества Осло като най-скъпият град в Европа, а силната йена е направила Токио вторият най-скъп град в света, спрямо 13-та позиция преди година.

Обезценяването от 48% на южнокорейския вон означава, че стоките и услугите в Сеул, които допреди година бяха 5% по-скъпи от тези в Токио, сега са с 40% по-евтини от тях.

Подобни резки валутни изменения създават предизвикателства пред компаниите, които плащат заплати на свои служители в чужбина, голяма част от които се базират на родната валута, казват от ECA.

„Компаниите, които разделят плащането между родната страна на служителя и тази, в която работи, ще бъдат в по-добра позиция да посрещнат текущата валутна волатилност“, казва Лий Куейн от ECA International.

Проучването не включва разходите за жилище, училищни такси или покупка на автомобил, защото обикновено те се осигуряват отделно за служителите в чужбина, посочват от ECA.

Повишаващите се разходи в Китай са качили Пекин на 31-во място от 101-во преди година и Шанхай до 35-то от 106-то.

Манхатън е скочил до 20-та позиция, която дели с Париж, от 54-та година по-рано заради възстановяването на щатския долар. По-силният долар е довел до поскъпването освен на американските градове и на места като Хонконг, където валутата е обвързана с щатския долар. „През последните два месеца стоките и услугите в Хонконг бяха с 10% по-евтини от тези в Лондон, сега са с близо 10% по-скъпи“, пояснява Куейн.

Макар и някои африкански градове да попадат в топ 20, в Африка се намира най-евтиният град за чужденци – Масеру в Лесото.

Проучването е проведено през септември, но при изчисленията са използвани валутни курсове от ноември.

Класация на най-скъпите градове за чужденци към ноември 2008
(в скоби позицията през септември 2007)

1. Луанда, Ангола (1)
2. Токио, Япония (13)
3. Йокохама, Япония (18)
4. Нагоя, Япония (20)
5. Кобе, Япония (30)
6. Москва, Русия (3)
7. Абуджа, Нигерия (21)
8. Копенхаген, Дания (5)
9. Осло, Норвегия (2)
10. Женева, Швейцария (9)
11. Цюрих, Швейцария (81)
12. Киншаса, Конго (6)
13. Базел, Швейцария (15)
14. Ставангер, Норвегия (4)
15. Либревил, Габон (8)
16. Берн, Швейцария (17)
17. Лагос, Нигерия (52)
18. Каракас, Венецуела (128)
19. Хелзинки, Финландия (14)
20. Париж, Франция (27) / Манхатън, Ню Йорк, САЩ (54)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още