IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират 200 хил. фалита в Европа и 62 хил. в САЩ следващата година

Финансовата криза ще увеличи риска от фалит драстично, особено следващата година, смятат експерти

12:54 | 08.12.08 г.
Прогнозират 200 хил. фалита в Европа и 62 хил. в САЩ следващата година

Рекорден брой компании ще фалират следващата година, като само в Европа се очакват 200 хил. банкрута, а в САЩ ще има „експлозия“ от провалени фирми, сочат данни на компанията за кредитно застраховане Euler Hermes, част от Allianz.

Следващата година в Щатите ще фалират 62 хил. компании спрямо 42 хил. тази година и 28 хил. миналата година, сочи анализ на компанията.

Абсолютната стойност обаче бледнее в сравнение с цифрите в Западна Европа, където по-големият брой малки компании означава, че се очаква фалитите да нараснат с една трета от 149 хил. миналата година до 197 хил. следващата.

„Финансовата криза ще увеличи риска от фалит драстично, особено следващата година. Ще има експлозия в САЩ, но се очакват големи увеличения и в Европа, особено във Великобритания“, казва Ромео Грил, старши икономист в Euler Hermes, цитиран от Financial Times.

Грил очаква повечето корпоративни фалити в Европа да са свързани с автомобилния сектор, търговията на дребно и текстилната промишленост, както и с логистиката.

Очаква се следващата година най-голям брой фирми да изпаднат в неплатежоспособност във Франция – 63 хил. Най-резки повишения в Европа се очакват в Испания, Ирландия и Великобритания. Близо четири пъти повече компании ще фалират в Испания в сравнение с 2007 г. В Ирландия и Великобритания броят им почти ще се удвои до 640 и 38 хил. компании съответно.

Единствената азиатска държава в проучването - Япония, също ще бъде засегната, като се прогнозира банкрутите да нараснат от 14 хил. миналата година до 17 хил. следващата. Всички азиатски страни, с изключение на Япония, ще регистрират повече фалити в сравнение с предишната криза от 2001-2002 г., се казва в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още