IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поскъпна с 6 на сто след спада от миналата седмица

Причината за ръста станаха обещанията на Обама за насърчаване на икономиката и плановете на ОПЕК да намали силно производството

09:47 | 08.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поскъпна с 6 на сто след спада от миналата седмица

Цената на суровия петрол се повиши след шестдневния си спад, след като председателят на ОПЕК заяви, че картелът може да предприеме „значително“ съкращаване на производството си, а Барак Обама обеща значими мерки за насърчаване на щатската икономика.

Новоизбраният президент на САЩ заяви в редовната си седмична реч, че планира програма за инвестиции, която ще създаде или запази 2,5 млн. работни места и ще включва превръщане на обществени сгради в по-енергийно ефективни, ремонт на училища и модернизиране на здравеопазването.

Според анализатори планът на Обама вероятно ще подкрепи цените на петрола по време на дневшната търговия, тъй като ценната суровина става все по-“чувствителна“ спрямо икономическите тенденции.

Петролът с доставка през януари поскъпна с 5,98 на сто до 43,25 долара за барел в часовете на електронна търговия на нюйоркската борса.

Миналата седмица цената на петрола падна с 25 на сто, което е най-голямото седмично понижение от войната в Персийския залив през 1991 г.

Петролът от сорта Брент с доставка през януари се търгува с ръст от 5,3 на сто, на ниво от 41,85 долара за барел в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още