IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индийската централна банка понижи лихвите с 1 процентен пункт

Понижението на лихвите е трето поред за последните два месеца и има за цел да върне инвеститорското доверие

14:09 | 06.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Индийската централна банка понижи лихвите с 1 процентен пункт

Индийската централна банка предприе трето понижение основния лихвен процент за последните два месеца, след като атентатите миналата седмица разклатиха инвеститорското доверие в икономиката на страната, която така или иначе търпи сериозни негативи от световната икономическа криза, съобщава Bloomberg.

Днес централната банка обяви понижение на лихвите, по които финансира търговските банки, с един процентен пункт – от 7,5% на 6,5%. Същевременно банката намали и лихвата по обратното репо-финансиране, по която заема от банките, от 6% на 5%, което бе първото подобно понижение от 2003 г. насам.

Освен това индийското правителство планира пакет от мерки за стимулиране на икономиката в размер на 750 млрд. рупии (около 15 млрд. долара).

Според анализатори, по-ниските лихви в страната ще стимулират бизнеса да се финансира от местните банки, вместо да разчита на заеми от САЩ и Европа, където ликвидността вече е сериозно ограничена поради кризата. Към края на месец март тази година над 40% от финансирането на индийските компании идваше от чуждестранни заеми и емисии на нови акции.

Днешният ход на централната банка бе подпомогнат и от решението на правителството да понижи цените на горивата с 10%, с което още повече да отслаби инфлацията, която в момента е на седеммесечно дъно от 8,4 на сто. През август инфлацията в Индия достигна най-високите си стойности за последните 16 години.

Потребителските разходи в страната, които съставят около 60% от брутния вътрешен продукт, също се свиват заради кризата. Продажбите на нови автомобили се понижиха с 14% през октомври, а индустриалното производство се очаква да отбележи първия си спад през октомври за последните 14 години. Данните за индустриалното производство ще бъдат публикувани на 12 декември.

Борсовият индекс Sensex загуби 56% от стойността си от началото на тази година, след като чуждестранните инвеститори реализираха продажби на акции на стойност около 13,5 млрд. долара.

Спопред експерти, цитирани от Bloomberg, най-важното за икономиката на страната в момента е правителството да успее да противодейства на терористичните организации.

През седмицата стана ясно още, че пазарът на имоти в Мумбай е почти напълно замрял, в резултат на терористичните атентати. За период от седем месеца до 31 октомври продажбите на жилища в града са паднали с 21%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още