IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама похарчил четири пъти повече от Маккейн в края на надпреварата

Обама счупи всички рекорди за привличане на средства, като е натрупал дарения в размер на 746 млн. долара

14:13 | 05.12.08 г.
Обама похарчил четири пъти повече от Маккейн в края на надпреварата

Рекордните привлечени средства от Барак Обама за кампанията му му дадоха възможност да похарчи четири пъти повече от опонента си Джон Маккейн в последните месеци на президентската надпревара, пише Bloomberg.

Обама е събрал 291 млн. долара между 1 септември и 24 ноември и е похарчил 349 млн. благодарение на средства, останали от първичните избори, които започнаха през февруари 2007 г. Маккейн е похарчил 78,9 млн. долара от 84,1 млн, които е получил от публично финансиране.

Обама счупи всички рекорди за привличане на средства, като е натрупал дарения в размер на 746 млн. долара за първичните избори и общата кампания. По-рано беше съобщено, че Обама е привлякъл 642 млн. долара до 15 октомври.

Вчера от кампаниите се отчели окончателните си общи суми пред Федералната избирателна комисия (FEC).

Обама стана първият кандидат за президент, спечелил първичните избори, който се е отказал от финансиране от данъкоплатците за общите избори и големият брой дарители му даде предимство спрямо Маккейн. През последните шест седмици на кампанията демократът е имал възможност да пусне два пъти повече реклами от Маккейн, по данни на Nielsen Co.

Маккейн е похарчил 26,5 млн. долара в последните седмици на кампанията, от които 9,5 млн. са отишли за реклама, а 2,2 млн. - за заплати, като предстои да плати сметки в размер на 4,9 млн. долара. Маккейн има 25 млн. долара във фонда си за юридически и счетоводни въпроси, които могат да покрият разходите по време на задължителен одит от страна на FEC.

Като се включат лихвени плащания и други приходи Обама е събрал над 750 млн. долара за първичните избори и общата кампания и е приключил с 30 млн. долара в банката. Той може да прехвърли тези пари в сметки на политическа партия, да ги дари за благотворителност или да ги използва през 2012 г. в надпреварата за следващите избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 05.12.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още