IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът отново поевтиня рязко, появяват се очаквания за нива от $25

Седмичният спад e 19%, а от рекорда през юли поевтиняването доближава $105 на барел

08:53 | 05.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът отново поевтиня рязко, появяват се очаквания за нива от $25

Цената на суровия петрол е на път да отбележи най-голямото си седмично понижение за последните пет години, като преди последната търговска сесия в САЩ котировките се движат с отстъпление от 19 на сто от понеделник до днес. Повод за разпродажбите дават непрекъснато излизащите негативни данни за американската икономика, които предполагат спад на търсенето на суровината.

Мрачната картина не само на американската, а и на глобалната икономика като цяло, кара мнозина анализатори да очакват сривът на котировките да продължи. Вчера от Merrill Lynch разпространиха прогноза, според която цената на петрола ще падне до 25 долара за барел. Това щяло да стане заради отрицателния икономически ръст, който щял да доведе до намаляване на производството и потреблението в света.

Само в рамките на вчерашната сесия в Ню Йорк цената на петрола се смъкна с 6,7 на сто до 43,67 долара за барел, което е най-ниското ниво на затваряне от 5 януари 2005 година насам, предава Bloomberg. В часовете на електронна търговия контрактите за доставка на петрол през януари успяват да възстановят 1 на сто от стойността си и по време на азиатската сесия се търгуват по 44,10 долара за барел.

С това котировките вече са на 70 процента под регистрирания на 11 юли рекорд от 147,27 долара за барел.

На борсата в Лондон вчера петролните контракти за Брент с доставка през януари понижиха цената си със 7 на сто до 42,28 долара за барел. След края на сесията черното злато остава почти без промяна, като в азиатската сесия се котира по 42,30 долара за барел.

Още по темата:

Цената на петрола падна под $50 за барел. Защо това не е добра новина?
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още