IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Френската EDF предлага 6,5 млрд. долара за активи на енергиен холдинг

Според председателя на EDF, конкурентната оферта на MidAmerican значително подценява стойността и бъдещите възможности на енергийния холдинг

13:15 | 03.12.08 г.
Френската EDF предлага 6,5 млрд. долара за активи на енергиен холдинг

Френската компания Electricite de France (EDF), най-големият в света оператор на атомни реактори, обяви оферта на стойност 6,5 млрд. долара за покупка на 50% от атомните и някои други активи на енергийния холдинг Constellation Energy Group в опит да парира конкурента оферта на Уорън Бъфет, съобщава Ройтерс. 

Предложената оферта дава на EDF солидни позиции в САЩ, най-големият атомен пазар в света, и е основен пункт от стратегията за глобална експанзия на компанията.

„EDF правилно инвестира в атомна енергия в САЩ. Мисля обаче, че плаща малко повече за Constellation“, казва Давид Тебо, брокер от Global Equities в Париж.

EDF се опитва също да си осигури одобрението на антитръстовите органи в Европейския съюз (ЕС) за придобиване на British Energy, обявено през септември, и също така е насочила поглед към Китай и Южна Африка.

EDF съобщи, че е изпратила писмо до борда на Constellation, с което предлага 4,5 млрд. долара за половината от бизнеса с атомна енергия на Constellation, която управлява пет реактора по източното крайбрежие на Щатите.

Компанията е предложила също да плати 2 млрд. долара за покупка на неатомни активи - операциите, свързани с добива на земен газ, петрол и въглища.

Френският гигант е предложил също и първоначална парична инжекция от 1 млрд. долара и ще оцени цялата Constellation на около 52 долара на акция – много повече от цената на акция при затваряне на търговията във вторник, когато е била 25,15 долара.

Условията, които предлага EDF, превъзхождат конкурентната оферта за 4,7 млрд. долара от MidAmerican Energy Holdings, подразделение на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет. Последната оценява Constellation на 26,50 долара за акция.

EDF е най-големият акционер в Constellation с 10% дял и тази сделка освен че ще й даде контрол върху активите на енергийния холдинг, ще увеличи и инвестициите й в Constellation.

От EDF очакват да получат необходимото одобрение за сделката от регулаторните органи и да я финализира в рамките на шест до девет месеца след подписване на окончателно споразумение с Constellation.

Според съдържанието на предложението, Constellation ще оперира като самостоятелна единица.

"Constellation е фундаментално стабилна и EDF, както и много други, вярва, че предложената сделка от MidAmerican значително подценява Constellation и нейните бъдещи възможности“, казва Пиер Гадоникс, председател и изпълнителен директор на EDF.

През октомври EDF отмени оферта към Constellation, оправдавайки се с кредитната криза и пресушеното финансиране.

През септември MidAmerican се съгласи да купи Constellation, която беше на ръба на фалит и също предложи парична инжекция от един милиард долара като част от офертата.

EDF планира да финансира сделката със собствени средства и кредитни инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още