IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакват свиване на БВП на Русия през 2009 г. с 4%

Най-голяма разлика между темповете на ръст през тази и следващата година в Русия ще има в областта на строителството

16:07 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Очакват свиване на БВП на Русия през 2009 г. с 4%

Брутният вътрешен продукт на Русия за 2009 г. ще се понижи с 4% спрямо тази година, прогнозират от руската финансова консултантска компания ФБК, съобщи Прайм-Тасс. 

Според анализите на ФБК предпоставките за отрицателната динамика са значителното падане на руския фондов пазар, което е оказало влияние и на реалния сектор на икономиката, намалението на цените на основните суровини, които страната изнася, както и повишението на цените на стоките и услугите на естествените монополи.

По мнението на експертите предприетите мерки от страна на държавата за борба с последствията от световната финансова криза засега не носят необходимия ефект. Така например обезценяването на рублата продължава, има и изтичане на капитали в чужбина.

Анализаторите прогнозират, че още през декември промишлеността на Русия ще има спад спрямо предходния месец от около 2%. През 2009 г. в Русия най-много ще пострадат обработващите производства и тяхната продукция ще се понижи с около 6%, очакват от компанията. В по-малка степен - с около 2,5%, ще намалее оборотът на предприятията, снабдяващи населението с електроенергия, газ и вода. С 2,5-3% ще спадне добивът на полезни изкопаеми, така че обемът като цяло на промишленото производство ще спадне с 4-5%.

Най-голяма разлика между темповете на ръст през тази и следващата година в Русия ще има в областта на строителството, отбелязват от ФБК. Докато през първите месеци на 2008 г. ръстът в строителството е бил средно 30%, за октомври той е паднал до 6%, а през 2009 г. се очаква понижение на обема на строителните работи на годишна база с до 5%.

Кризата ще засегне и транспортната сфера, като спадът от 0,6% за октомври (спрямо предходния месец) ще се задълбочи и през 2009 г. превозът на товари ще намалее с около 5% на годишна база.

Търговията на дребно обаче ще има положителен прираст през 2009 г. от 5-6%.

Според прогнозите на експертите от ФБК не е сигурно, че икономиката на Русия ще има положителен ръст и през 2010 г. „Оживление може да се очаква през 2011 г., а пълно възстановяване на предкризисното равнище на икономиката на Русия – през 2012-2013 г.”, смятат анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още