IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво могат да научат изпълнителните директори от Барак Обама?

Ако Обама беше начело на някоя компания, вече би спечелил висока оценка за стила си на управление, твърдят експерти

11:17 | 02.12.08 г.
Какво могат да научат изпълнителните директори от Барак Обама?

Ако избраният за президент на САЩ Барак Обама беше изпълнителен директор на някоя компания, той вече би спечелил висока оценка за стила си на управление, твърдят експерти по корпоративен мениджмънт.

Сигурната му ръка и спокойното поведение, които вече му спечелиха прякора „Обама без драма“ (No Drama Obama), са отличителни черти, от които бизнес лидерите има какво да научат, смятат те.

„Той се справя майсторски. Ценностната му система е ясна и отделя много време, за да затвърди, че прави това, което казва, че ще направи“, казва Пол Рейгън, мениджмънт консултант и лектор в университет в Детройт, цитиран от Ройтерс.

„Точно в момента повечето хора му вярват толкова много, че вече го възприемат като шеф“, казва Рейгън.

Има един конкретен аспект в стила на Обама, който повечето бизнес лидери вероятно не владеят – точно осъзнаване на собствените му силни и слаби места, смята Пол Попкът, консултант за изработване на стратегии на изпълнителни директор от Дъндас, Онтарио. Това осъзнаване личи и в избора на членове за новия кабинет - Обама избира ветерани с нужния опит или познания, които му липсват, обяснява той.

„В корпоративния свят са ни учили да открием слабите си места и да търсим начини да се подобрим в тази насока. Настина добрите ръководители би трябвало да се фокусират върху силните си страни и или да делегират, или да намерят други начини да постигнат това, в което не са добри“, обяснява Копкът.

От Хилари Клинтън до Робърт Гейтс, който остава на служба от администрацията на Джордж Буш, изборите на Обама показват усилие да изгради коалиция с гласове, които може да имат различни мнения от неговото, казва Рейгън.

От своя страна, изпълнителните директори често си изграждат екипи от поддръжници, които „не осигуряват всички гледни точки, които наистина са нужни за управлението на цялата организация“, допълва той.

Все пак демонстрацията на умения от страна на Обама все още е в ранен етап. Всичко, което е направил досега, е да избере някои ключови членове на кабинета и да настоява Конгресът да действа бързо във връзка с плана за икономически стимули. По-трудният тест ще дойде, след като Обама встъпи в длъжност на 20 януари.

Стилът на управление на Обама, който допада на толкова много поддръжници, крие рискове от широко разочарование, казва Рейгън.

„Може би малко свръхпродаде идеята за промяна. Ако има някакво уязвимо място, то ще е в липсата на яснота или, защото идеята беше толкова обща, в неспособност да постигне това, което всеки е тълкувал за себе си“, казва той.

Шефовете на компании може да се поучат и от реакциите на Обама спрямо две препятствия пред него по пътя към президентството – загубата в първичните избори в Ню Хемпшир и суматохата относно спорната фигура на бившия му пастор Джеремия Райт, казва Нанси Коен, бизнес историк и професор в Харвард.

И в двата случая Обама реагира с „емоционална компетентност“, която бизнес ръководителите могат да използват, особено в днешния труден финансов климат, за да се справят с вълнения като страх от загуба на работни места или опасения за слабо представяне на компанията, обяснява тя.

„Директорите трябва да съзнават добре страни на хората и компанията, които са повече от основните въпроси като „кои са нашите материални активи, колко хора работят за компанията, кой е нашият пазар, кой е нашият клиент“, казва тя.

Консултантът за изпълнителни директори Деб Диб посочва редица черти в Обама, на които се опитва да научи бизнес лидерите – загриженост, увереност, последователност, спокойствие и други. „Ако анализирате които и да било наистина ефективни изпълнителни директори, ще видите, че всички споделят по един или друг начин почти всички от тези характеристики“, обобщава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 02.12.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още