IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Богатите страни трябва да останат отворени за имигранти въпреки кризата

Винаги ще има дейности, които местното население в развитите страни няма да иска да върши, смятат експерти

10:31 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Богатите страни трябва да останат отворени за имигранти въпреки кризата

Богатите страни трябва да държат вратите си отворени за работници имигранти въпреки икономическата криза, се казва в доклад на Международната организация за имиграцията, цитиран от АР.

Въпреки лошите икономически условия в момента развитите страни ще продължат да се нуждаят от чуждестранни работници, за да попълнят работните места, които тяхната намаляваща работна сила не може да запълни, подчертават от организацията.

По нейни изчисления в момента в света има над 200 млн. имигранти.

Освен че богатите страни се конкурират в привличането на висококвалифицирани имигранти, те имат също растяща нужда от нискоквалифицирани работници, смятат от организацията.

Планирането на имиграцията е „особено важно по време на обрати в глобалната икономика като сегашния“, заявява Жерве Апав, един от авторите на доклада.

По думите му азиатската финансова криза през 90-те години на миналия век е показала, че необходимостта от работници имигранти се запазва дори и в трудни моменти за икономиката.

„Винаги има дейности, които местното население не иска да върши“, коментира говорителят на организацията Джемини Пандя. Според нея в много страни търсенето на работници в здравеопазването, домашните грижи и услугите ще продължи да расте.

Към 2005 г. (последната година, за която има налични данни) най-много имигранти има в Европа - 70,6 млн. души. На второ място е Северна Америка (над 45,1 млн. имигранти), следвана от Азия (близо 25,3 млн.).

Повечето от имигрантите в днешно време идват от Азия и демографските данни подсказват, че до 2030 г. Китай и Индия ще дават 40 на сто от световната работна сила.

Средно близо 1,4 млн. души са напускали годишно Азия, Латинска Америка и Карибския регион между 2000 и 2005 г., като се очаква тези нива да намалеят в бъдеще, се казва още в доклада.

От организацията предупреждават, че в условията на сегашната икономическа криза може да се очаква увеличаване на нелегалната имиграция. Богатите страни трябва да разработят политика, която да уравновесява имигрантските потоци с търсенето на пазара на труда, се подчертава в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още