IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС може да ревизира принципите си за държавната помощ

Някои страни, като например Испания, се опасяват, че спасяването на банките може да навреди на конкурентоспособността на пазара

10:38 | 02.12.08 г.
ЕС може да ревизира принципите си за държавната помощ

Европейската комисия и Европейската централна банка преразглеждат принципите за държавна помощ, с което да проправят път за одобрението на плана за спасяване на банковата система във Франция на стойност 10,5 млрд. евро, споделят запознати източници, цитирани от Bloomberg. 

Еврокомисят по конкуренцията Нели Крус ще обсъжда предложените мерки за рекапитализация на среща на финансовите министри на страните от ЕС в Брюксел днес, са съобщили двама служители на комисията, пожелали анонимност. Ревизираната политика ще даде яснота относно това кога правителствата могат да отпускат свеж капитал на банки със „стабилен фундамент“.

Европейските страни търсят начини да укрепят финансовата си система, след като кризата замрази междубанковото кредитиране през последните два месеца. Някои от европейските държави, например Испания, се опасяват, че спасяването на банките може да навреди на конкурентоспособността на пазара и да наруши антитръстовите закони, позволявайки някои банки да са по-добре капитализирани в сравнение с институции в други страни.

На 20 октомври администрацията на френския президент Никола Саркози съобщи, че ще отпусне на шестте най-големи банки в страната до 10,5 млрд. евро като част от спасителния пакет на стойност 360 млрд. евро. Решението е било взето с условието банките, сред които са BNP Paribas и Societe Generale, да увеличат кредитирането на компании и домакинства с 3-4%.

Няколко правителства са помолили ЕК да отслаби изискванията за банките със стабилен фундамент. Тези страни настояват техните банки да могат да разпределят дивиденти между акционерите си, според източниците.

След първоначалния отклик на кризата, при който правителствата гарантираха депозити и кредити на банки, сега страните се фокусират върху кредитирането, най-вече за да избегнат затруднения при малките предприятия. Комисията настоява правителствата да помогнат при преодоляването на подобни „систематични“ проблеми, които ще засегнат възможностите на региона за възстановяване от икономическото забавяне.

„Комисията иска да се увери, че средствата ще бъдат използвани за финансиране на реалната икономика“, казва Джонатан Тод, говорител на Крус. „Парите трябва да бъдат използвани за подобряване на конкурентоспособността на банките, получаващи заемите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още