IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола се срути с 15 на сто за ден

Страхът от остра рецесия в САЩ се увеличава, котировките са на най-ниски нива от 3 години

09:42 | 02.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола се срути с 15 на сто за ден

Цената на петрола отбеляза драстичен спад през изминалото денонощие, заличавайки над 15 на сто от стойността си. По този начин котировките продължиха да потъват мощно, след като през ноември се смъкнаха с 20 на сто, а през октомври – с над 30 на сто. В резултат на днешните разпродажби черното злато се върна на нивата си отпреди три години.

Основната причина за силното поевтиняване на петрола са все по-засилващите се страхове от остра рецесия в САЩ. Вчера стана ясно, че най-голямата икономика в света е навлязла в рецесия още в края на миналата година. Такова е мнението на икономисти, изследващи бизнес циклите в американската икономика, които вчера представиха свой доклад.

По време на търговската сесия в Ню Йорк вчера цената на петролните контракти с доставка през януари се смъкна с близо 10 на сто (5,15 долара) до 49,28 долара за барел. В часовете на електронна търговия черното злато изгуби нови 3,5 на сто до 47,58 долара за барел, което увеличи поевтиняването за последното денонощие на над 15 на сто.

Толкова евтин петролът не е бил от 23 май 2005 година досега, предава Bloomberg. Спадът от средата на юли досега вече надхвърля 68 на сто.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта Брент понижи цената си с 10 на сто (5,52 долара) до 47,97 долара за барел. Загубата в часовете на електронна търговия пък надхвърля 3 на сто и към момента цената на Брента е най-ниска от 19 май 2005 година насам – 46,30 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още