IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бернанке негативен за икономиката, борсата рязко надолу*

Фед ще продължи да се бори с кризата, но вероятно няма да има понижения на лихвите

21:44 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бернанке негативен за икономиката, борсата рязко надолу*

Слабостта на американската икономика ще продължи „още известно време”, дори и ако правителствените усилия за увеличаване на кредитирането помогнат да се нормализират кредитните пазари. Това заяви в понеделник председателят на Федералния резерв Бен Бернанке, цитиран от CNNMoney.

„Вероятната продължителност на финансовите сътресения трудно може да бъде преценена и затова несигурността, обгърнала икономическата перспектива, е необикновено голяма”, казва Бернанке.

Фед ще продъжли да използва инструментите, които са му предоставени за борба с финансовата криза, допълва шефът на институцията. Той е намекнал за по-нататъшни агресивни действия, подобни на тези, които бяха взети наскоро за подкрепа на пазара на краткосрочни облигации или закупуването на ценни книжа и дългови инструменти от Fannie Mae и Freddie Mac.

Всъщност Бернанке казва, че понижаването на лихвите може да не е най-ефективният метод на Фед за справяне с финансовата криза.

По думите му въпреки че конвенционалната политика лихвените нива е ограничена... Федералният резерв продължава да разполага с ефективно оръжие срещу кризата, а именно – наливането на ликвидност.

През октомври институцията понижи основния лихвен процент до исторически минимум от 1 на сто в отговор на трусовете в световната финансова система, като много икономисти очакваха ново намаление на срещата на Фед на 15 и 16 декември. 

След изказването на Бернанке американските индекси задълбочиха още повече низходящото си движение, започнало от началото на сесията. Акциите бяха повлияни и от негативните данни за развитието на икономиката по целия свят. В края на сесията пониженията при Nasdaq и S&P 500 бяха близо до 9%, а Dow Jones Industrial Average падна със 7,7 на сто. Сред най-силно понижаващите се бяха акциите от финансовия и енергийния сектор, като последните усетиха удара от силния спад в цената на петрола.

*Актуализирано към 23.10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 01.12.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още