IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Официално: Хилари Клинтън е новият държавен секретар на САЩ

Упоритите слухове за новия пост на съпругата на Бил Клинтън бяха потвърдени от новоизбрания президент

19:29 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Официално: Хилари Клинтън е новият държавен секретар на САЩ

Новоизбраният президент на САЩ Барак Обама оповести официално назначението на бившата първа дама Хилари Клинтън на поста държавен секретар, съобщи BBC.

Робърт Гейтс пък ще запази поста си министър на отбраната.

Барак Обама обяви екипа си по национална сигурност по време на своя реч в Чикаго.

Потвърждението за новия пост на съпругата на Бил Клинтън идва след упорити слухове през последната седмица, че именно тя ще е новият държавен секретар на САЩ.

„Американците искат не само нов курс на политиката в национален план, но и нови усилия за възстановяване на имиджа на САЩ по света като позитивна сила на промяната”, заяви Хилари Клинтън след изказването на Обама. Говорейки за различните световни кризи, бившата първа дама посочи, че „Америка не може да ги разреши без останалата част на света, както и останалият свят не може да ги реши без Америка”. 

Предшественичката на Клинтън Кондолиза Райс заяви, че според нея новият държавен секретар ще донесе „изключително много енергия, интелигентност и опит” на този пост и че ще представлява „извор на вдъхновение за много хора, не само жени”. 

Барак Обама ще стане официално 44-тият президент на САЩ на 20 януари догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още