IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС облекчи правилата за такси за внос за пътниците от трети страни

Новите правила увеличават сегашния паричен праг от 175 евро на 430 евро за пътници от въздушния и морския транспорт

15:15 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕС облекчи правилата за такси за внос за пътниците от трети страни

От днес, 1 декември, в Европейския съюз влизат в сила нови правила относно освобождаването от такси и мита за внос, съобщиха от Европейската комисия.

„Много от предходните правила, които са в сила от 1969 г., вече не са пригодени към днешната действителност. От днес гражданите ще се ползват от почти удвоен паричен праг и по-щедро пресметнати ограничения за някои напитки, когато внасят стоки в ЕС в своя личен багаж. В същото време поради повишените парични прагове държавите-членки ще избегнат административни разходи, които в момента произтичат от събирането на малки суми от мита и такси“, каза Ласло Ковач, европейски комисар по въпросите на данъчното облагане и митническия съюз.

Облекченията за пътниците представляват парични прагове или количествени ограничения, в рамките на които пътниците, влизащи в ЕС от трети страни, имат право да внасят стоки в своя личен багаж, без да заплащат мито.

Новите правила увеличават сегашния паричен праг от 175 евро на 430 евро за пътници от въздушния и морския транспорт и на 300 евро за пътници от сухоземния и вътрешния речен транспорт. По-ниският праг при последните два вида транспорт взима под внимание специалната ситуация в държавите-членки, които имат сухоземни граници със страни, в които цените са значително по-ниски в сравнение с ЕС.

Съгласно другите промени в най-добрия случай например пътниците от въздушния транспорт могат да внесат без да платят мито 200 цигари, 1 литър алкохолни напитки, 4 литра вино, 16 литра бира и други продукти на стойност до 430 евро (играчки, парфюми, електронни устройства и т.н.). Таксите и митата ще се прилагат за стойността на стоките, която надхвърля тези ограничения. Стойността на отделен предмет обаче не може да бъде разделяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още