IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Полша се присъедини към Германия в критиките към прекомерните разходи

Премиерът на страната е против наливането на значителни суми в борбата срещу кредитната криза

11:11 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Полша се присъедини към Германия в критиките към прекомерните разходи

Правителството на Полша няма намерение да увеличава разходите си в борбата с икономическата криза, става ясно от думите на премиера на страната Доналд Тъск. По този начин полската позиция се нарежда до тази на Германия, като правителствата и на двете държави се различават от планираните в САЩ и Великобритания мерки за наливана на средства като противодействие на кризата, съобщава FT.

„Когато говоря с европейските политици, които настояват в това колко много средства ще налеят в икономиките си, аз поставям въпроса 'От къде имате пари за това?'“, е казал Тъск в интервю за вестника.

„Ние не казваме подобни неща, защото не разполагаме с такива гигантски средства. Не смятам, че заемането на суми в такъв огромен размер е добър метод за разрешаване на кризата“, казва още полският премиер.

Подобна е и позицията на канцлера на Германия Aнгела Меркел, която миналата седмица отправи критики към САЩ и няколко други държави за това, че превръщат „евтините пари“ в централен елемент от тактиките за възстановяване от кризата.

Въпреки нежеланието да изсипва средства на кредитните пазари в събота Полша представи план за стабилизация на икономиката, който е на стойност 91 млрд. злоти (24,1 млрд. долара). Основната част от тях (60 млрд. злоти) ще бъде насочена към стимулиране на междубанковия пазар и серия от мерки за улесняване на достъпа на страната до фондовете на Европейския съюз.

Според оценките на правителството икономиката на Полша ще отбележи ръст от 3,7 на сто догодина, което е доста под предишните прогнози за нарастване на икономиката с 4,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още