IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Световната икономика не е била по-слаба през последните 80 години

Според ООН световната икономика се е запътила към най-големия си спад от Голямата депресия насам

10:07 | 01.12.08 г.
Автор - снимка
Създател
Световната икономика не е била по-слаба през последните 80 години

Анализаторите на ООН са на мнение, че светът е поставен пред най-големите икономически изпитания от 30-те години на миналия век досега. Техните очаквания са, че през 2009 година световната икономика ще се свие с 0,4 на сто, като основната причина за това ще бъдат проблемите на САЩ и Европа, предава ВВС.

В случай че тази прогноза се сбъдне, то светът ще отбележи най-големия икономически спад от времето на Голямата депресия насам. За разлика от анализите на Международния валутен фонд обаче, икономистите на ООН очакват ръст от 2,7 на сто за развиващите се държави на фона на спад от 1,5 на сто за развития свят.

От МВФ пък са на мнение, че кризата няма да доведе чак до отрицателен ръст и прогнозират нарастване на световната икономика с 2,2 на сто догодина. Все пак анализаторите на институцията са коригирали предишните си очаквания, които бяха за увеличение с 3,0 на сто.

Очакванията на ООН, публикувани в доклада за икономическата ситуация и перспективите за 2009 година се казва, че все пак е възможно световната икономика да избегне рецесията. Най-оптимистичният вариант е за ръст от 1,6 на сто догодина, а по-реалистичният предвижда растеж от 1 на сто.

Въпреки всичко негативната тенденция е ясно очертана, след като растежът през 2007 година е бил 3,8 на сто, а през 2008 година се очаква да се забави до 2,5 на сто.

Според Роб Вос, който е главен икономист на ООН, „с всеки изминал ден се приближаваме все повече до песимистичния вариант“. По неговите думи последният случай, когато световната икономика е отбелязала спад като цяло, е бил в средата на 30-те години на миналия век, когато е бил периодът на Голямата депресия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още