IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът поевтиня с 20% за месец, медта – с 10%

Инвеститорите все повече се страхуват от остра криза, което изведе златото до най-голям месечен ръст за последните 9 години

09:48 | 29.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът поевтиня с 20% за месец, медта – с 10%

Страховете от рецесия продължиха да са определящи за поведението на пазарните участници и през ноември. Това се вижда ясно от движението в цените на суровините – попадащите в ежедневна употреба и жизнено необходими за производството петрол и мед отбелязаха значителни спадове в цените си, докато считаните за убежище в условия на криза благородни метали поеха нагоре заради повишено търсене.

Изминалият месец беше доста интересен на стоковите пазари, където се наблюдаваха поредица от резки движения в положителна и отрицателна посока. Именно високите колебания на котировките показват несигурността на инвеститорите и липсата на ясна посока за развитие на глобалната икономика.

Цената на петрола буквално се срутва, като след рекордния в историята срив с 33 на сто през октомври, ноември донесе загуба от нови 20 на сто за черното злато. Котировките започнаха месеца при нива от съответно 67,84 долара за барел в Ню Йорк и 65,32 долара за барел в Лондон. След няколко впечатляващи понижения, цената на черното злато падна до незапомнени за последните години нива от около 45 долара за барел.

Постепенно обаче петролът започна да поскъпва, тъй като от ОПЕК започнаха сериозни обсъждания за ново понижение на доставките. Освен това пазарите приеха положително готовността на редица държави да подкрепят икономиките си с многомилиардни спасителни планове, което вдъхна глътка оптимизъм.

Месецът приключи при цена на американския лек суров петрол от 54,43 долара за барел, което отрежда месечна загуба от 19,8 на сто. Последната седмица все пак беше положителна с движение нагоре от 9 на сто, иначе загубата щеше да е още по-впечатляваща. В Лондон Брентът изгуби 18,11 на сто за последния месец, приключвайки при ниво 53,49 долара за барел.

Мрачната картина в съзнанието на инвеститорите се доказва и от движнието в цената на един от основните индустриални метали. Медта отбеляза пети пореден месечен спад през ноември, което не се е случвало от 1999 година. Ноемврийското отстъпление възлиза на 9,8 на сто, а от 30 юни насам котировките са се срутили с 57 на сто. Само през вчерашния ден медта с доставка през март наелектронната платформа на борсата в Ню Йорк падна с 2,5 на сто до 1,6495 долара за паунд.

На фона на срива в цената на петрола и медта се наблюдава силен ръст в цената на златото. За последния месец то е поскъпнало с цели 14 на сто, което е най-голямото повишение от септември 1999 година досега. Само през последната седмица котировките са се вфигнали с 3,4 на сто, като търговията на контрактите с доставка през февруари приключи при 819 долара за тройунция.

Ръст се наблюдава и в цената на среброо и платината, които са поскъпнали съответно с 6,1 и 5,1 но въпреки това платината е по-евтина с 42 на сто спрямо началото на годината. За последните 11 месеца среброто е поевтиняло с 31 на сто, а златото – с 2,3 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 24.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още