IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хедж-фонд, опериращ на развиващите се пазари, затвори врати

Инвестиционната компания Bluebay прекратява дейността на фонда заради огромни загуби, причинени от кризата

13:40 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Хедж-фонд, опериращ на развиващите се пазари, затвори врати

Компанията за управление на активи Bluebay Asset Management е взела решение да затвори един от своите хедж-фондове, съобщава Bloomberg. Става дума за фонда Emerging Market Total Return, чиято дейност е насочена към развиващите се пазари.

Новината за прекратяването на дейността на фонда идва на фона на загубата от 53 на сто, която той е постигнал от началото на годината. Активите му към момента възлизат на 1,2 млрд. долара, което означава, че той заема около 6 на сто от капитала на Bluebay.

Фонд мениджърът на Emerging Market Total Return, Саймън Трийчър, е напуснал поста си „заради неспазване на вътрешните правила за оценяване на активи”. От Bloomberg съобщават, че Трийчър не може да бъде открит за коментар.

Фондът Emerging Market Total Return е получил трудности заради „ликвидните условия” и не може да продължи да съществува самостоятелно, се казва в официално съобщение на Bluebay.

Това може да се приеме като сигнал за изтегляне на средства от развиващите се пазари. Такива сигнали вече бяха дадени от консултантската компания DTZ, които предупредиха, че е възможно оттеглянето на инвестиционен капитал от ЦИЕ да надхвърли предварителните прогнози.

Затварянето на един фонд може да има негативен ефект върху цялата индустрия. „Привличането на средства от другите фондове може да стане много трудна задача. Хората стават все по-нервни относно влагането на средства в Bluebay”, смята лондонски анализатор, работещ за Numis Securities.

През последните седмици акциите на Bluebay попаднаха под масирани разпродажби, като днес цената се смъкна най-силно от IPO-то на компанията, осъществено преди повече от две години, досега.

В рамките на днешната сесия капитализацията на компанията се срутва с 30 на сто до 70 пенса за акция. От началото на годината акциите на Bluebay са поевтинели с над 80 на сто, а спадът от регистрирания прeз юли миналата година връх при 5,6825 лири за акция е дори още по-драстичен.

От началото на годината са били затворени общо 75 хедж-фонда, като само за тази седмица други два, освен Emerging Market Total Return, са прекратили дейността си - Satellite Asset Management LP и Artemis Asset.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още