IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Една четвърт от банкерите в Европа без бонуси тази година

Вместо парични бонуси банките ще предлагат акции на служителите си

11:54 | 27.11.08 г.
Една четвърт от банкерите в Европа без бонуси тази година

Около една четвърт от банкерите в Европа няма да получат премия тази година, сочи проучване, цитирано от Bloomberg.

Компаниите за финансови услуги може също да преразгледат и паричните плащания за служителите си и да платят по-голяма част от премиите под формата на акции, сочи проучване сред банкери от 30 компании, проведено от фирмата за подбор на персонал Armstrong International. Средно 60% ще е намалението в премиите за тези от банкерите, които все пак ще получат бонуси.

Банковите директори съкращават заплатите, тъй като индустрията е поставена под засилен надзор след финансирани от данъкоплатците спасителни планове в цяла Европа. Във Великобритания банкерите са получили повече от 31 млрд. паунда от бонуси през последните четири години, сочат данни на Центъра за икономически и бизнес проучвания. От Barclays Plc съобщиха на 18 ноември, че няма да изплащат бонуси на топ мениджърите си, следвайки стъпките на Goldman Sachs, UBS AG и Deutsche Bank.

Банките и финансовите посредници са регистрирали понижения в стойността на активите и загуби от отпуснати кредити от повече от 700 млрд. долара и са съкратили повече от 164 хил. работни места от започването на кризата миналата година.

Според проучването дори и служителите, които реализират най-добри резултати, ще получат или същите бонуси както за 2007 г., или с 30% по-ниски.

Корпоративните финансисти ще понесат медианно съкращение от 70% в бонусите си, като дори и служителите с най-добро представяне ще получат с 30 до 40% по-ниски премии. Повечето брокери на структурирани дългове няма да получат бонуси или те ще бъдат намалени с 80%. Частните банкери и брокерите на валутния пазар може и да избегнат най-лошите съкращения.

BNP Paribas SA, третата най-голяма банка в Европа, може да намали бонусите с повече от 70% в отдела си за корпоративно и инвестиционно банкиране след спад в печалбата през първите девет месеца на годината. Бонусите на повечето служители ще бъдат намалени, за разлика от преди сега повече хора изобщо няма да получат бонуси и дори и „най-добрите“ може да бъдат засегнати“, казва Жак Д'есте, шеф на отдела за корпоративно и инвестиционно банкиране на банката в Париж.

И други банки може да последват стъпките на швейцарската UBS и да покрият по-голямата част от бонусите с акции. От UBS, която получи спасителен пакет от 59,2 млрд. долара от държавата и централната банка, казват, че от следващата година се въвежда нова система на възнаграждаване, която ще й позволи да конфискува бонуси в годините след тяхното предоставяне. Около една трета от бонусите ще бъдат изплащани веднага, докато останалата част ще бъда депозирана в сметка на служителя и може да бъда понижена в случай на загуби в отдела или в цялата банка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още