IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия ще координира цените на петрола с ОПЕК

Големите колебания в цената не са в интерес нито страните производители на петрол, нито на страните потребители, смята Дмитрий Медведев

10:44 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Русия ще координира цените на петрола с ОПЕК

Русия ще се координира със страните членки на ОПЕК, за да се предпазят цените на петрола от падането им до прекалено ниско ниво или до повишаването им спекулативно, съобщи президентът на Русия Дмитрий Медведев, цитиран от Bloomberg.

Големите колебания в цената не са в интерес нито на страните производители на петрол, нито на страните потребители, поясни Медведев в столицата на Венецуела Каракас, където подписа енергийни споразумения с президента Уго Чавес.

„Ние ще се координираме, което не означава, че ще правим конспирация“, е заявил Медведев. Стабилните цени на петрола „са важни за нас и нашата икономика, както и за икономиката на Венецуале и на други страни“.

Русия е вторият по големина производител на петрол в света след Саудитска Арабия и не е член на ОПЕК. Картелът произвежда около 40 на сто от петрола в света.

Вицепремиерът Игор Сечин е съобщил, че страната му е подготвила меморандум за разбирателство с ОПЕК, който ще позволи на страните да споделят данни и да работят заедно в прогнозирането на петролния пазар.

Венецуела е за намаляване на производството на петрол с най-малко 1 млн. барела дневно, е обявил, от своя страна, министърът на енергетиката на страната Рафаел Рамирес. По думите му ако намалението не помогне за стабилизиране на цените, ОПЕК ще продължи да понижава производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още