IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

И в скандинавските страни харчат по-малко тази Коледа

Предпазливостта на потребителите е по-скоро въпрос на психология, тъй като повечето не се усетили осезаемо кризата

10:00 | 27.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
И в скандинавските страни харчат по-малко тази Коледа

Домакинствата в скандинавските страни планират да ограничат разходите си за подаръци и храна за Коледните празници тази година, тъй като кризата увеличава все повече предпазливостта на потребителите, съобщи Ройтерс, позовавайки се на проучване.

Анкетата сред над 4000 души в Дания, Финландия, Норвегия и Швеция е поръчана от Nordea bank.

Много магазини в региона се надяваха, че потребителите ще изоставят прекалената предпазливост и ще се отдадат на пазаруване по Коледа.

„Проучването показва, че няма да се откажем от традициите си, но ще пазаруваме по-внимателно тази година“, коментира икономистът към Nordea Ингела Габриелсон.

Най- силно планират да намалят разходите си за Коледа потребителите в Дания - с 22 на сто на годишна база до 613 евро средно, а най-малко ще се ограничат норвежците, които ще съкратят разходите си с 5 на сто до 951 евро.

Шведските домакинства, които ще са най-пестеливи, смятат да намалят разходите си с 8 на сто до 509 евро, докато финландските възнамеряват да отделят средно 529 евро, или с 19 на сто по-малко от миналата година.

„Мнозина всъщност не са усетили чак толкова осезаемо икономическите промени през есента, така че това е в голяма степен въпрос на психология“, смята Габриелсон.

Според друго проучване британците ще съкратят коледните си разходи тази година с 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още