IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нов скок в цената на петрола

Черното злато поскъпна с над 5 на сто само за няколко часа

21:50 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нов скок в цената на петрола

Цената на петрола отбеляза поредното си рязко движение, като отскочи с над 7 на сто само в рамките на няколко часа. Повод за поскъпването стана ралито на американските борсови индекси след първоначалното им отстъпление, регистрирано в началото на днешната сесия.

Подкрепа на котировките оказа и извършеното по-рано днес агресивно понижение на лихвения процент в Китай, което има за цел да подкрепи растежа на четвъртата по големина икономика в света. Това даде повод са прогнози, че търсенето на петрол отново ще се увеличи и цената му тръгна нагоре.

След като почти през целия ден днес котировките на американския лек суров петрол стояха на нива около 51 долара за барел, само в рамките на часове те се изстреляха със 7 на сто и се повишиха с близо 3,5 долара до 54,25 долара за барел. В последствие цената на черното злато се отдръпна и към момента се намират при 53,37 долара за барел.

„Фондовата борса се движи в позитивна посока, което дава основание на малцината инвеститори, търгуващи преди предстоящите празници, да тласнат котировките на петрола нагоре“, смята президентът на Excel Futures Марк Уагнър, цитиран от АР.

Всичко това се случи на поредните данни на американската статистика за нов спад в търсенето на горива в САЩ на фона на поредно увеличаване на запасите от петрол. Американските запаси са скочили с цели 7,3 млн. барела при очакван ръст от 800 хил. барела.

В Лондон Брентът с доставка през януари поскъпна с 3,34 долара до ниво от 53,69 долара за барел. Към момента петролът от този сорт се котира 53,67 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 02.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още