IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

CEZ купува две компании в Румъния

Преди няколко дни CEZ подписа предварителен договор за дял от 9,15% от S.C. EnergoNuclear, която ще изгражда 2 реактора в атомната централа в Черна вода

12:24 | 26.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
CEZ купува две компании в Румъния

Чешката енергийна компания CEZ купува румънските дружества „Овидю Дивелъпмънт“ и „Томис Тийм“, става ясно от съобщение на българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), която днес даде одобрението си за сделката.

Регулаторният орган се произнася по случая, тъй като CEZ у нас е собственик на шест компании, сред които ЧЕЗ Разпределение, ЧЕЗ Трейд, ЧЕЗ Електро, ТЕЦ Варна. Придобиваните дружества не участват на българския пазар.

Според КЗК сделката, чиято стойност не се уточнява, ще допринесе за намаляване на емисионния фактор на CO2 в производството на ЧЕЗ, както и за увеличаване на цялостния капацитет на компанията.

Анализът на комисията е показал, че в резултат на сделката няма да се установи господстващо положение в разглеждания сектор.

Преди няколко дни CEZ подписа предварителен договор за дял от 9,15% от компанията S.C. EnergoNuclear, която ще изгражда два реактора в атомната централа в Черна вода. Обявените преди това намерения на чешката група бяха за участие до 15%. CEZ е единият от шестте инвеститора, които ще имат общо 49% от съвместната компания, останалият дял ще държи държавната Nuclearelectrica.

Отделно от това CEZ подписа и меморандум за съгласие с правителството за поемане на мажоритарен дял в друга съвместна компания, която ще модернизира съществуващите енергийни мощности и ще построи нова 400-мегаватова газова електроцентрала в Галац.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още