IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Латвия може да поиска от МВФ и ЕС 3 млрд. евро

Споразумението с фонда и ЕС ще изисква от Латвия намаляване на държавните разходи и замразяване на заплатите в публичния сектор

20:33 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Латвия може да поиска от МВФ и ЕС 3 млрд. евро

Латвия може да поиска от Международния валутен фонд и Европейския съюз 3,85 млрд. долара (3 млрд. евро) за спасяване на икономиката си, съобщи финансовият министър на страната Атис Слактерис, цитиран от Bloomberg.

По думите му предишната оценка, че страната се нуждае от 2,1 млрд. долара, може да се окаже твърде ниска. Латвия ще представи плана си за макроикономическа стабилизация на 1 декември.

“Средствата, от които страната не се нуждае в дадения момент, ще се използват за поддържане на икономиката”, допълва Слактерис.

Латвия, която преживява най-силната рецесия в ЕС, е поредната развиваща се икономика, която иска помощ от международните финансови институции, за да преодолее кризата. Унгария, Украйна, Исландия, Сърбия и Пакистан получиха помощ, а Беларус и Турция водят преговори за спасителни средства.

Икономиката на Латвия се сви с 4,2 на сто през третото тримесечие, а по думите на Слактерис следващата година БВП може да се понижи с 5 на сто заради липсата на кредитиране, понижаващите се цени на жилищата и големия дефицит по текущата сметка. Официалната прогноза на правителството е за свиване на икономиката през 2009 г. с 1%.

Преговорите на Латвия с МВФ и Европейската комисия започнаха на 20 ноември. На 22 ноември от ЕС заявиха, че отпускането на помощ за страната зависи от това дали Латвия ще приеме “строга и достойна за доверие регулаторна програма”.

В условията на заема от МВФ няма да фигурира изискване за промяна на валутния курс на страната, съобщиха днес от централната банка. Такива условия „ще бъдат неприемливи” за страната и централната банка „няма да участва” в каквито и да било преговори за отпускане на заем срещу промяна на фиксирания курс на валутата на Латвия спрямо еврото.

Според Economist Intelligence Unit споразумението с фонда и ЕС ще изисква от Латвия намаляване на държавните разходи и замразяване на заплатите в публичния сектор.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още