IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руските антимонополисти глобиха Газпром нефт и ТНК-ВР с общо над $70 млн.

Санкцията е за злоупотреба с доминиращо положение на пазара на едро с петролни продукти

18:02 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Руските антимонополисти глобиха Газпром нефт и ТНК-ВР с общо над $70 млн.

Федералната антимонополна служба (ФАС) на Русия реши да наложи глоби на две от най-големите руски петролни компании – Газпром нефт (дъщерна на гиганта Газпром) и ТНК-ВР Холдинг за по над 1 млрд. рубли (около 37 млн. долара), съобщават руски медии по информация от ФАС. Санкцията е за злоупотреба с доминиращо положение на пазара на едро с петролни продукти.

През лятото Федералната антимонополна служба на Русия започна разследване срещу 5-те най-големи петролни компании в страната: Газпром нефт, ТНК-ВР, Роснефт, Сургутнефтгаз и Лукойл, за поддържане на монополно високи цени на продаваните от тях петролни продукти и създаването на дискриминационни пазарни условия спрямо останалите фирми от бранша.

Според руския Кодекс за административните правонарушения подобно нарушение води до налагане на глоба в размер от 1% до 15% от размера на общите приходи на нарушителя от реализацията на стоката, във връзка с която е извършено нарушението за предходната година. При определяне на размера на глобата, освен фактическите обстоятелства, ФАС отчита и текущата икономическа ситуация.

Като се има предвид размера на приходите на двете петролни компании за миналата година от продажби на едро на бензини, керосин (самолетно гориво) и други, то наложените глоби представляват малко над 1% от приходите им.

ФАС е издала предписания към двете компании за конкретни действия за прекратяване на извършените от тях нарушения и отстраняване на последствията от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още