IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody's: Румъния в рецесия през 2009. Правителството отрича категорично

Рейтинговата агенция очаква спад на БВП от 0,3%, премиерът на страната отхвърля прогнозите и очаква ръст от близо 5%

15:51 | 25.11.08 г.
Автор - снимка
Създател
Калин Попеску Таричану. Снимка: Румънското посолство във Вашингтон
Калин Попеску Таричану. Снимка: Румънското посолство във Вашингтон

Анализите на рейтинговата агенция Moody's показват, че през следващата година икономиката на Румъния ще изпадне в рецесия. Това става ясно от изказване на Кенет Орчард, който отговаря за оценяването на северната ни съседка за румънски телевизионен канал, предава агенция ActMedia.

От Moody's смятат, че през 2009 година икономиката на Румъния ще се свие с 0,3 на сто. Причините за това анализаторите търсят в глобалната липса на ликвидност, както и от спада на растежа на европейските икономики. Сериозен проблем е и дефицитът по текущата сметка, макар да се очаква драстичен спад на вноса.

Анализаторът е изразил надежда, че румънското правителство ще осъзнае надвисналите проблеми и това, че икономиката е в трудна ситуация. Според Орчард кредитните пазари в Румъния ще се стабилизират в рамките на следващите шест месеца, но никога няма да се възстановят напълно.

По оценки на Moody's вътрешното търсене в Румъния ще спадне заради свиването на кредитирането и домакинствата ще потребяват по-малко. Това, от своя страна, щяло да има позитивен ефект, изразен в спад на вноса и намаляване на бюджетния дефицит.

Според Орчард Moody's не се занимава с прогнози за пазара на труда или за флуктуациите на валутните курсове, но анализаторите на компанията били на мнение, че натискът върху тези области ще се запази.

Днешната оценка беше приета без възражения от президента на Румъния Траян Бъсеску, според когото „това е най-акуратната прогноза, правена за страната от рейтингова агенция“. Той е изразил задоволство от отправените предупреждения, че страната може да навлезе в рецесия, тъй като това позволявало да се вземат мерки. В същото време Бъсеску отбелязва, че въпреки мрачните прогнози, Moody's не е променила рейтинга на страната.

Не така обаче посрещна новината премиерът на страната Калин Попеску Таричану. Според него от Moody's срещат значителни трудности по отношение на познаването на румънската икономика. Основният проблем на рейтинговата агенция бил в това, че тя не познавала в дълбочина румънската действителност и това правело прогнозата им недостоверна.

Според Таричану е редно да се обърне сериозно внимание на очакванията на Европейската комисия, които са за ръст от 4,9 на сто през следващата година. Настоящият премиер в твърдо убеден, че въпреки кризата страната му ще запази високите темпове на растеж и ще постигне по-добри резултати от западните държави.

В момента северната ни съседка е обхваната от разгара на предизборната борба, като изборите са насрочени за предстоящата събота, 29 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още