IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рецесия в САЩ, Япония и еврозоната през 2009 г. прогнозират от ОИСР

Безработните в страните от ОИСР ще се увеличат с 8 млн. през следващите две години

13:17 | 25.11.08 г.
Рецесия в САЩ, Япония и еврозоната през 2009 г. прогнозират от ОИСР

Броят на безработните в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се очаква да нарасне с около 8 млн. души през следващите две години заради най-сериозната рецесия от началото на 80-те години на миналия век, сочат данни от последния доклад на организацията с икономическа прогноза.

Броят на безработните може да нарасне до 42 млн. до 2010 г. от 34 млн. към момента, докато икономическата активност се очаква да падне със средно 0,4% през 2009 г., преди да нарасне бавно до 1,5% годината след това.

Инфлацията обаче ще се забави във всички страни от ОИСР.

„Несигурността около прогнозите е изключително голяма. Много неща зависят от това колко бързо ще бъде преодоляна финансовата криза“, предупреждава главният икономист на организацията Клаус Шмит Хебел, цитиран от пресцентъра й.

В доклада се прогнозира, че производството в САЩ ще намалее през първата половина на следващата година, след което постепенно ще се възстановява, докато ефектите от кредитната криза отслабват, жилищната криза стигне дъното си и се прояви влиянието на по-ниските лихвени нива. Слабите разходи на домакинствата ще ограничат силата на възстановяването. БВП на САЩ се очаква да падне с 0,9% следващата година, преди да нарасне с 1,6% през 2010 г.

Активността в еврозоната също се очаква да намалее през следващите шест месеца заради понижения на потреблението и инвестициите. След това се очаква постепенно възстановяване благодарение на намалените лихви и отслабването на трусовете на финансовия пазар. Прогнозата е БВП на еврозоната да падне с 0,6% през 2009 г. и да нарасне с 1,2% през 2010 г.

Спадът се очаква да бъде най-тежък в икономиките, които са най-уязвими от финансовата криза или с резки понижения на цените на жилищата. Те включват Унгария, Исландия, Ирландия, Люксембург, Испания, Турция и Великобритания.

В Япония се очаква краткотраен ръст в началото на 2009 г. благодарение на бюджетни стимули, но през втората половина на годината се очаква застой на производството. Съществува риск от връщане на дефлацията. БВП на Япония ще се свие с 0,1% през 2009 г., след което ще нарасне с 0,6% през 2010 г., прогнозират от организацията.

Глобалното понижение ще засегне също големите развиващи се пазари като Китай, Бразилия, Русия и Индия. При тях обаче забавянето ще бъде от високи темпове на ръст.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още